Bez odgovara na  kosovske zhtjeve

Ministar pravde Abelard Tahiri kaže da je Kosovo poslalo četiri zahtjeva srpskim vlastima tražeći dokaze u vezi sa ubistvom političara Olivera Ivanovića. On je takođe potvrdio da je Kosovo razmjenilo informacije sa Srbijom u vezi sa ovim slučajem. Ivanović je upucan prilikom ulaska u prostorije svoje stranke u Sjevernoj Mitrovici, 16. januara.

Ministar Tahiri je rekao da je Kosovo razmjenilo relevantne informacije na zahtjev susjedne zemlje, naglašavajući da će samo saradnjom između dvije zemlje doći do rješenja ovog ubistva.
Gazeta Express: Da li ste razmjenili informacije sa državom Srbije u vezi sa tekućom istragom o slučaju ubijenog političara Olivera Ivanovića?
Tahiri: Ministarstvo pravde je izrazilo spremnost da u okviru pravnog okvira međunarodne pravosudne saradnje razmjeni informacije sa srpskim vlastima. Ministarstvo pravde je, u saradnji sa državnim tužilaštvom, u ponedjeljak proslijedilo srpskim vlastima sve relevantne informacije u vezi sa ovim slučajem. Ova razmjena neće ugroziti tekuće istrage.
Gazeta Express: Da li ste dobili informacije iz Srbije?
Tahiri: Želim da potvrdim da Srbija nije odgovorila na zahtjeve Tužilaštva Kosova u vezi sa ovim slučajem. Ministarstvo pravde i Osnovno tužilaštvo u Mitrovici čekaju odgovor srpskih vlasti u vezi sa četiri (4) zahtjeva kojima smo im se obratili za pribavljanje dodatnih dokaza. Stoga, pozivam srpske vlasti da sarađuju sa kosovskim institucijama koje su na ovom predmetu i da što prije odgovore na naše zahtjeve, jer dokazi prikupljeni tokom ove razmjene mogu biti ključni za istragu relevantnih tijela, a u cilju rješavanja ovog slučaja.