Glavni državni tužilac

Srbija ne sarađuje sa kosovskim pravosudnim organima u otkrivanju identiteta atentatora Olivera Ivanovića.

Tužilac Kosova Aleksander Lumezi izjavio je danas da tužilaštvo ima određene dokaze o ubistvu predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ali je dodao da, i pored zahtjeva iz Prištine, pravosudni organi Srbije nisu dostavili informacije koje imaju o tom zločinu.

"Mi imamo neke dokaze, koje smo do sada obezbjedili, ali je potrebno preduzeti mjere na otkrivanju identiteta izvršioca tog krivičnog djela", kazao je Lumezi u intervjuu za portal Arbreshi.info.

On je kazao i da institucije Srbije, i pored zahtjeva iz Prištine, ne sarađuju sa pravosudnim organima Kosova na otkrivanju identiteta ubice.

"Bilo je zahtjeva i od strane vlasti u Srbiji da sarađujemo. Mi smo rekli da smo spremni da primimo sve informacije koje eventualno imaju o ubistvu Olivera Ivanovića kako je to predviđeno Zakonom o međunarodnoj saradnji. Do sada nam nisu dali informacije, mi ih očekujemo", kazao je kosovski državni tužilac.

Smirivanje tenzija ili politički marketing na Kosovu?

Istragu o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića vode dvojica tužilaca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, jedan Srbin i jedan Albanac.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je juče da će istražni organi Kosova vrlo brzo izneti konkretne rezultate istrage ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Thaçi je na konferenciji za novinare kazao da je ubistvo Ivanovića "kriminalno mafijaški akt, bez tačnih podataka o političkom motivu". "Isključuje se svaka mogućnost etničkog motiva. O tome sam razgovarao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i Srbija je izrazila spremnost da pomogne institucijama Kosova u razmjeni informacija oko Ivanovićevog ubistva", kazao je Thaçi.

Ivanović je ubijen 16. januara ispred sjedišta Građanske inicijative SDP u sjevernom djelu Mitrovice.