Mišljenje političkih analitičara

Nakon odluke predsjedništva skupštine da inicijativu djela poslanika o ukidanju Specijalnog suda uputi vladi na dalje razmatranje, poznavaci političkih prilika tvrde da je to samo kupovina vremana i da će na kraju o tome ipak raspravljati poslanici parlamenta. Građani sa kojima smo razgovarali protive se ukidanju Specijalnog suda.

Vlada Kosova ima rok od mjesec dana da da svoje mišljenje o inicijativi grupe poslanika za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu. U međuvremenu, sa ili bez mišljenja Vlade, inicijativa poslanika može da se razmotri u Skupštini Kosova, u roku od dva mjeseca od dana kada je pokrenuta.

Savjetnik premijera Kosova Halil Matoshi je za Radio Slobodnu Evropu izjavio da "vlada još nije primila zvanični dokument od skupštine i da će se ovo pitanje rješavati kada se nađe u vladi".

Za analitičara Imera Mushkojaja posljednja odluka parlamenta pokazuje da će glavnu odgovornost snositi potpisnici inicijative o ukidanju Specijalnog suda.

"Ja mislim da su čelnici Kosova to uradili da prebace odgovornost na poslanike koji su potpisali inicijativu i da kažu: „Evo, mi smo sve što je bilo potrebno uradili, a skupština je institucija koja će sada da razmatra i koja će biti odgovorna za sve što se bude desilo sa ovom inicijativom“, rekao je Mushkolaj.

Živoradu Laziću nije jasno zbog čega predsjednik skupštine govori o Specijalnom sudu kao završenom pitanju, dok s druge strane institucije ponovo razmatraju inicijativu o ukidanju ovog suda.

"Kako to skupština uopšte može da uzme dalje u razmatranje i pitam se da li će to Vlada Kosova da usvoji kao tačku dnevnog reda na sljedećem zasjedanju Skupštine Kosova“, kazao je Lazić.

Predstavnica Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba u Gračanici Silvana Marinković ističe da je od početka znala da će biti prepreka u formiranju Specijalnog suda.

"Mnogim čelnicima ovdje na Kosovu nije u interesu, jer kad bi se formirao Specijalni sud za ratne zločine trebalo bi da se krene od vrha, tako da će nažalost, teško doći do formiranja Specijalnog suda“, navodi Marinković.

Građani Prištine i Gračanice se protive ukidanju Specijalog suda, smatrajući da bi svi oni koji su činili zločine trebalo da odgovaraju.

"To je završena stvar, nema nikakve zakonske osnove da se taj zakon ukine. Prema tome, to je veliki rizik za Kosovo, Balkan i za sve i ako se ukine taj zakon pojaviće se veliki problemi na Kosovu", rekao je građanin Prištine.

"Naravno da treba formirati sud i da svi koji su činili zločine odgovaraju, nebitno sa koje strane, to je jasan stav svih ljudi, ne treba da bude drugačije u demokratskom svetu", istakao je mještanin Gračanice.

Imer Mushkolaj navodi da nije u pitanju Zakon o Specijalom sudu i smatra da bi i ukoliko dođe do njegovog ukidanja, njega zamjenilo neko drugo tijelo pred kojim bi se našli osumnjičeni za ratne zločine.

"Ako oni kažu da je rat OVK bio čist, onda treba da idu tamo i suoče sa istinom i da kažu mi smo došli ovde da uvjerimo sve da je ovaj rat OVK bio čist", rekao je Mushkolaj.

S druge strane, Lazić je vrlo skeptičan po pitanju rada Specijalnog suda, optužnica, suđenja i mogućih presuda.

"Te krajnje namjere su meni zaista nepoznate, ti počinioci su meni totalno nepoznati, ko je na tim optužnicama, ja to ne znam i prema tome ja sam vrlo, vrlo skeptičan kada je u pitanju samo suđenje, proces suđenja i izricanje eventualnih presuda“, naglasio je Lazić.

Grupa od 43 poslanika, uglavnom iz Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo pokrenula je ukidanje Zakona o Specijalnom sudu 22. decembra. Prema Poslovniku o radu, Vlada ima rok od mjesec dana da u pisanoj formi iznese svoje mišljenje, jer je to od nje zatražilo  predsjedništvo Skupštine.

Siniša Kostić, RTK2