Talac pojedinaca

Kosovo može da utiče na strategiju proširenja EU tako što će poduzeti ispravne korake, a to je ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom dok ne bude prekasno, izjavila je u utorak Specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova.

"To bi bio signal da Skupština radi u interesu svih građana Kosova. Sporazum o demarkaciji treba da se ratifikuje kao pitanje od nacionalnog interesa kako bi se prekinula samoizolacija i prevazišli lični interesi pojedinih političkih krugova“, kazala je Apostolova na konferenciji sa bugarskim ambasadorom na Kosovu, gdje su govorili o prioritetima predsedavanja Bugarske Evropskom unijom.
Ratifikacija sporazuma o demarkaciji je jedan od poslednjih uslova EU za ukidanje viznog režima Kosovu. Apostolova je rekla da je i drugi uslov, borba protiv korupcije, isto toliko važan za liberalizaciju viza.
Po rečima Apostolove, EU želi da se međunarodni uticaj na Kosovu umanji, dok inicijativa o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine nije način na koji može da se dokaže zrelost Kosova. Ona je rekla da Kosovo ne treba da izgubi ovu mogućnost i da je trenutak da Kosovo pokaže da je posvećeno vladavini zakona i međunarodnim obavezama.
"Ukidanje Zakona o Specijalizovanim komorama prouzrokuje nekredibilnost Kosova, kao partnera, u međunarodnim obavezama i što dotiče vladavinu zakona, čemu je EU veoma posvećena“, istakla je ona.
Apostolova je takođe rekla da je dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije veoma važan, te da su dobrosusedski odnosi preduslov i za Srbiju da postane deo unije.
"Ono što važi za Srbiju, jeste da se dijalog okonča i samo tada će Srbija imati realnu evropsku perspektivu“, naglasila je ona.
Kada su evropska perspektiva i povezanost Zapadnog Balkana u pitanju, ambasador Bugarske na Kosovu, Nedialtćo Dantćev, rekao je da je ambicija bugarskog predsedavanja uspostavljanje jasnog akcionog plana sa svakom zemljom, ne stvarajući nerealna očekivanja, ali i uz konkretne korake. Cilj je, dodao je, obezbeđivanje povezanosti zemalja Zapadnog Balkana – saobraćajno, vazdušno, energetski, obrazovano i digitalno.