Formiranje nove stranke?

Poslanica pokreta Samoopredjeljenje Shqipe Pantina izjavila je da nije učestvovala na stranačkim izborima u nedjelju, pošto se protivila odluci da predsjednik Poketa bude Albin Kurti.

Ona je izjavila da ako Glauk Konjufca i Shpend Ahmeti ne nađu rješenje, postoji mogućnost formiranja nove političke partije od strane poslanika koji su protiv predsjednika Kurtija, piše Zëri.
Poslanici pokreta Samoopredjeljenje, koji ne podržavaju izbor Albina Kurtija za predsjednika stranke, očekuju da Shpend Ahmeti i Glauk Konjufca  pronađu rješenja za probleme i podjele koje postoje u ovom političkom subjektu, ne isključujući mogućnost konačnog odvajanja.
Poslanik Glauk Konjufca i gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti izabrani su od strane predsjedništva Samoopredjeljenja da pregovaraju između dvije "grupe" unutar pokreta, zbog unutrašnjih neslaganja, piše ovaj list.
Albin Kurti izabran je u nedjelju za predsjednika pokreta Samoopredjeljenje glasovima više od deset hiljada članova. Pokret, inače, ima nešto više od 31 hiljadu članova. Izbor Kurtija bojkotovali su Visar Ymeri, Dardan Moliqaj, Dardan Sejdiu, Dukagjin Gorani, Shqipe Pantina i drugi.