Najpotrebnije da se očuva mir

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa Srbima u Sjevernoj Mitrovici razgovarano o mnogo tema, da se o nekim nisu složili, ali da im je on preneo želju i namjeru Srbije da pomogne srpskom stanovništvu da "ostane i opstane" na Kosovu. Vučić je rekao da je trenutno najpotrebnije da se na Kosovu očuva mir.

"Danas nismo morali da se saglasimo, ali smo se razumjeli", rekao je Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba na Kosovu.

On je rekao da je sastanak trajao tri sata i da se razgovaralo o mnogo tema.

"Razgovarali smo o mnogo tema, bilo je zahtjeva da Srbija da oružje... moj odgovor je bio da Srbija pomogne u davanju novca za škole i vrtiće...", rekao je Vučić i dodao da je "mir, ostanak i opstanak trenutno najpotrebniji".

Naglasio je i da je potrebno jedinstvo svih Srba, veće povjerenje i poštovanje.

Govoreći o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, Vučić je rekao da mu je žao što kosovske vlasti nisu dozvolile Srbiji da se uključi u istragu, ali da će razmjenjivati podatke.

"Rekao sam da ćemo ih mi pustiti da rade, kako je rekao ambasador SAD na Kosovu, kosovske institucije sada imaju priliku da pokažu šta treba. Žao nam je što nisu prihvatili da Srbija učestvuje u istrazi", rekao je Vučić.

Dodao je da je "razriješenje ovog zločina ključno za nestanak straha i uznemirenosti" kod stanovništva na Kosovu.

"Za nas nije važno koje je ime ubice ili nalogodavca, kako god da je i čiji god da je, a neću da prihvatam preuranjena rješenja, prema počiniocima i nalogodavcima nikakve milosti neće biti", rekao je Vučić.

Kako je rekao, "naše je da se ponašamo odgovorno".

"Razgovarao sam s Thaçijem prije nekoliko dana, smatram da je važno da razgovaramo i mi ćemo nastaviti da razgovaramo. Ali ovdje efektivnu nadležnost imaju kosovske institucije", rekao je i dodao: "Mi čekamo da ih vidimo po ovom pitanju, ali i po nekim drugim, da se donesu rezultati".

Vučić kaže da je čuo nekoliko puta pitanje "a šta ćemo ako krene neki upad s juga". Na to je odgovorio: "Ja se nadam da niko ne misli da može, a i da želi, da na bilo koji način tera Srbe sa svojih ognjišta".

"Mi ćemo voditi takvu politiku da možemo da zaštitimo Srbe... Ali vas molim i da nas pustite da stvari rješavamo politikom i razgovorima. Bolje da ja razgovaram s Thaçijem i Haradinajem hiljadu puta, nego da ijedan metak ovde bude ispaljen", rekao je predsjednik Srbije.

Dodao je i da se nada da će sljedeći put doći a da mu "ne bude neprijatno ni teško", nego da na primjer otvori naselje Sunčanu dolinu.