Realnost nejednakosti među građanima

Prije nekoliko dana na prištinskom nebu se pojavio privatni avion iz Njemačke za predsjednika Demokratskog saveza Kosova, Isu Mustafu. Njime je trebao biti prebačen na liječenje u Njemačkoj, piše portal "albeu.com".

U početku je bivši premijer Kosova, Isa Mustafa primljen u privatnu bolnicu u Prištini zbog virusa gripe, kako je prvobitno bilo rečeno, ali kasnije se ispostavilo da je navodno bolovao od rijetkog sindroma.

Nakon toga, "država se digla na noge" kako bi pomogla. Privatnim je avionom odvezen je u Njemačku. Pomoć je obećana od Haradinaja i Thaçija. Svakako da je ova vrsta pomoći dobra, ali kada bi Mustafa bio običan građanin, da li bi država pritekla u pomoć?

Portal "Albeu.com" ovaj slučaj upoređuju sa rođenim bratom Ise Mustaefe. Naime, kako bi otišao na liječenje u Njemačku, obratio se svom bratu Isi Mustafi. Međutim, Ragip Mustafa je bio građanin Kosova i nije bio u mogućnosti da ode privatnim avionom kao njegov brat. Bio je prisiljen da krene ilegalnim putevima u potrazi za azilom, kao i mnogo hiljada "običnih" i beznadežnih građana Kosova.

Brat premijera Ise Mustafe, Ragip Mustafa zatražio je azil u Njemačkoj, a o njegovom slučaju je upozata šira javnost na Kosovu.

Ragip je tada izjavio da je zatražio azil u Njemačkoj jer boluje od raka, punih 12 godina.

Stoga, ovaj događaj pokazuje realnost, tačnije nejednakost u Republici Kosovo. Ljudima koji su na vlasti, država zdušno pomaže i to novcem poreskih obveznika, dok običan građanin je prisiljen da traži azil kako bi sebe spasio bijede ili pronašao lijek za svoju bolest.

Ervin Shkulaku
/Albeu.com/