Uredba Regulatorne uprave

Regulatorna uprava za vodosnabdjevanje krajem decembra 2017. godine je izdala naredbu za povećanje tarifa za vodu u sedam regionalnih kompanija za vodosnabdjevanje za period 2018-2020.

Ova uredba stupila je na snagu januara 2018. godine.

U KRU "Priština" u Prištini, tarifa za vodu je povećana za 3 centa. Dok su druge kompanije "Hidroregjioni" u Prizrenu, "Hidrodrini" u Peći, "Mitrovica" u Mitrovici, "Đakovica" u Đakovici, "Bifurkacioni" u Uroševcu, "Hidromorava" u Gnjilanu povećale tarife za 1 cent.

Što se tiče fiksne tarife za usluge domaćinstva, nije došlo do povećanja ili smanjenja, a tarifa je ostala 1 euro. Dok je za usluge van domaćinstva (preduzeća, ustanove) fiksna tarifa pala sa 3 eura na 2 eura.

Lule Aliu, službenica za informacije iz Regulatorne uprave za vodosnabdjevanje potvrdila je za KALLXO.com, povećanje ovih tarifa.

Aliu je rekla da nakon što su primili zahtjeve kompanija i nakon javnih rasprava, odlučeno da se odrede ove tarife.

Razlog zbog kojeg je došlo do povećanja cijenu od 3 centa u KRU "Priština" u poređenju sa drugim opštinama koje su povećane 1 cent, prema njenim riječima, je povećanje proizvodnje vode, izgradnja fabrike u Škabaju i kredit.

Prema njenim riječima, vrijedi napomenuti da u posljednje tri godine 2015 - 2017. nije bilo povećanja cijene.

Na web stranici ARRU su objavljene i tarife.

U Prištini, cijena će biti 0,42 eura/m3, u Prizrenu - 0,37 eura/m3, Peći - 0,25 eura/m3, Mitrovici - 0,36 eura/m3, u Đakovici 0,37 eura/m3, u Uroševcu 0,35 eura/m3, Gnjilanu 0,34 eura/m3.