Otvoreni za razmjenu informacija

Kosovo je otvoreno za razmjenu informacija sa Srbijom, kako bi se riješio slučaj ubistva Olivera Ivanovića, poručuju iz MUP-a Kosova, dok dobar poznavalac prilika Dušan Janjić smatra da Priština i Beograd ne shvataju ozbiljnost situacije već nastavljaju borbu oko statusa Kosova.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Milan Radojević u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, kaže da je MUP otvoren za saradnju u cilju rasvjetljavanja ubistva liders GI SDP Olivera Ivanovića. Tim povodom MUP Kosova je, putem INTREPOL-a, proslijedio zahtev Srbiji za saradnju i razmjenu informacija. Radojević napominje da je do sada već ispitano više svjedoka u vezi ovog slučaja.

"Trenutno Policija radi na analizi dokaza i prikupljenog materijala sa lica mjesta, takođe se radi i na obradi video nazora koji je prikupljen sa mjesta uviđaja. MUP je spreman na saradnju sa svim službama koje mogu da pomognu rasvjetljavanju ovog ubistva. U tom smislu Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je preko kancelarije INTERPOL-a u Prištini uputilo zahtjev MUP-u Srbije za dobijanje određenih informacija koje bi možda pomogle u rasvjetljavanju ovog zločina", rekao je Radojević.

On je naglasio i da će Ministrstvo pravde Kosova doneti odluku o eventualnom uključivanju Srbije u istragu ubistva Olivera Ivanovića, ukoliko za to stigne zahtjev zvaničnog Beograda.

A Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose naglašava da Brisel i Vašington treba da se probude i reaguju, kako bi se napravio značajan korak ka uspostavljanju vladavine prava na sjeveru Kosova. On ocjenjuje i da je ovo trenutak kada Priština i Beograd treba da se izjasne da li zaista žele u EU i NATO, te da li žele da budu partneri Brisela i Vašingtona.

"Na početku, oni moraju politički da se dogovore, da se oko statusa ne slažu i da se problem statusa neće prelamati preko istrage ubistva Olivera Ivanovića. Potpuno je neprimjereno da se političari igraju propagandnih agendi dok jedan ovakav političko teroristički akt može da uzdrma i Kosovo i Srbiju i region. Niko ne traži od Haradinaja da prihvati paralelnu istragu, niko razuman to ne može da traži, ali i on mora da shvati da je saradnja bezbjedonosnih službi neophodna. Kada je u pitanju Beograd, njemu se treba konretno reći da ne dolazi u obzir da napravi paralelizam, saradnja dolazi u obzir. Bilo je ovakvih slučajeva i u praksi INTERPOL-a, napravi se zajednički istražiteljski panel ili koordinacija. U ovom momentu nedostaje jasna akcija Vašingtona i Brisela, jer EULEX nema nikakva ovlašćenja, a ono što se zove UNMIK odavno je umrlo", smatra Janjić.

On naglašava da Priština i Beograd ne shvataju ozbiljnost situacije već nastavljaju borbu oko statusa Kosova. On ocjenjuje da zahtjev Beograda da se direktno uključi u istargu ubistva Olivera Ivanovića nije moguć, jer kako kaže, ne mogu da postoje dva istraživačka centra. Ipak, po njemu, saradnja je neophodna kako bi se ovaj slučaj rasvjetlio. Kako kaže, istraga ubistva Olivera Ivanovića je komplikovan slučaj koji zahtjeva saradnju Prištine i Beograda kako bi se otkrio i nalogodavac tog ubistva, a ne samo izvršitelj atentata.

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda ubijen je 16. januara u atentatu izvedenom ispred prostorija njegove partije u Sjevernoj Mitrovici.

Sandra Cvetković, Radio Kosovo 2