Istraga Policije Kosova

Policija Kosova uspjela je da otkrije posljednjeg vlasnika vozila za koje se vjeruje da je iz njega pucano na predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Zamjenik komandanta Policija Kosova za sjever Besim Hoti rekao je za prištinske medije da posljednji vlasnik vozila boravi negdje u Srbiji, ali da nema informacija koje je nacionalnosti.

"Još se ne zna koje je nacionalnosti posljednji vlasnik vozila. To su informacije koje imaju samo policijski istražitelji. Oni vode istragu po ovlaščenju tužilaca koji su odgovorni za slučaj", kazao je Hoti.

On je kazao da se istraga o ubistvu Ivanovića vodi povećanim intenzitetom i da policija sarađuje s međunarodnim institucijama.

U saopštenju za medije MUP-a Kosova ističe se da imaju informacije o kupcu koji je 2017. kupio to vozilo i da je od 2009. godine to vozilo bilo na jednoj adresi u Srbiji.

"Policija Kosova je identifikovala broj šasije zapaljenog vozila koje je nađeno na sjeveru Kosova i za koje se vjeruje da je umješano u ubistvu Olivera Ivanovića i koje je odmah putem međunarodnih kanala uspjela da lokalizuje u jednog zemlji EU", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je policija Kosova u saradnji sa tom zemljom na nivou operativne saradnje uspjela da utvrdi da je to vozilo od 2009. godine bilo na određenoj adresi u Srbiji i uspjela da utvrdi kome je ono prodato 2017. godine.

"Ministar unutrašnjih poslova Flamur Sefaj i direktor policije Kosova Shpend Maxhuni su o tome obavjestili tužioce koji će putem zvaničnih kanala zatražiti međunarodnu pravnu pomoć od srpskih vlasti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da policija, Ministarstvo pravde i MUP Kosova imaju potrebne kapacitete za istragu i da su "maksimalno opredjeljeni da ovaj kriminalni akt dobije epilog".

On je dodao da je vozilo više puta potom prodavano i policija pokušava da sazna ko je posljednji kupio taj automobil, a potvrdio je da je riječ o, kako su pisali mediji, davno preminulom Srbinu iz Austrije.

"Te informacije su tačne, to smo dobili od austrijske policije. To vozilo je više puta prodato i mi pokušavao da saznamo ko je posljednji kupac tog vozila", istakao je direktor policije.

Lider građanske inicijative SDP Oliver Ivanović je ubijen u utorak u atentatu ispred sjedišta svoje stranka u sjevernom djelu Mitrovice.