Vremensko ograničenje

Odlazak Kosovara u inostranstvo da pronađu posao je konstantno veoma veliki. Njemačka je i dalje jedna od zemalja u kojoj Kosovari odlaze. Samo tokom 2016. godine od strane njemačke ambasade izdato je 5 hiljada radnih viza za Kosovare, dok za 2017. ova ambasada još nije objavila podatke.

Portparol njemačke ambasade Marten Menger izjavio je u odgovoru portalu "Indeksonline" da su mogućnosti za zapošljavanje u Njemačkoj za stanovnike Kosova vremenski ograničene do 2020. godine.

"Mogu da vas obavjestim da su njemačka pravila za otvaranje tržišta rada zemljama zapadnog Balkana, na koje vi mislite, još od početka vremenski određena i to rok je do 2020. godine", rekao je on u kratkom odgovoru.

Prema njegovim riječima, otvaranje tržišta rada je njemačka unutarnja stvar, te da nije - kako se naširoko navodi - bilateralni sporazum između Kosova i Njemačke.

Mogućnosti za zapošljavanje van Kosova pružile su odlične prilike za kosovske tražioce posla, jer sem finansijske koristi, oni na Kosovu donose evropske vještine i iskustva, time doprinoseći ekonomiji i razvoju tržišta rada na Kosovu.

Treba dodati da je broj Kosovara koji apliciraju za radne vize, kao i turističke u stranim zemljama visok, posebno u evropske zemlje, a mi smo i dalje jedina zemlja u Evropi čiji građani ne mogu putovati bez viza na ovom kontinentu.