Odgođena sjednica Predsjedništva parlamenta

Najavljena sjednica Predsjedništva kosovskog parlamenta ipak nije održana zbog nedostatka kvoruma, a naredna je najavljena za četvrtak.

Šef poslaničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti potvrdio je da je bilo predviđeno da se na toj sjednici razgovara o ukidanju Specijalnog suda.

Portal Lajmi je preneo da je Hoti kritikovao još jedan neuspješni sastanak Predsjedništva, rekavši da je neodazivanje sjednicama parlamenta i skupštinskih tijela katastrofa za Kosovo.

Hoti: 'Institucije su neefikasne'

"Ovo je katastrofa za zemlju. Institucije su neefikasne i mi nećemo sedeti mirno nego ćemo predložiti neke institucionalne akcije", najavio je Hoti.

Prištinski portal Lajmi objavio je da je sjednica Predsjedništva parlamenta odložena jer se i predsjednik Kosova Hashim Thaçi i predsjednik Skupštine Kadri Veseli nalaze na sastanku sa ambasadorima akreditovanim na Kosovu.

Inače, vlasti u Prištini su posljednjih nedjelja pod velikim pritiskom međunarodne zajednice i njihovih diplomatskih predstavnika na Kosovu da se odustane od inicijative za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda ili će u protivnom drugačija odluka štetno uticati na status Kosova i odnose sa međunarodnim partnerima.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delawie izjavio je da će se poslanici u Skupštini Kosova, koji su podržali inicijativu za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine, i političari koji su je predvodili, i pored toga što to poriču, suočiti sa posljedicama ako takva inicijativa uspije.

"Oni to znaju, rekli smo im", rekao je Delawie, a prenosi Tanjug.

Delawievo obraćanje u vezi sa Specijalnim sudom prethodilo je sastanku Predsjedništva Skupštine Kosova, na kojem treba da se odredi dnevni red sljedeće sjednice Skupštine.

'Nekažnjivost ne može biti norma'

Zahtjev poslanika za ukidanje Zakona o Specijalizovanim vijećima (Specijalnom sudu za ratne zločine) i dalje je na snazi.

Delawie je rekao da je posvećenost Kosova budućnosti pod velikim rizikom zbog inicijative za ukidanje Zakona o Specijalizovanim vijećima.

"Ti zahtjevi su užasan primjer da sopstveni interesi prevladavaju zajedničko dobro i interese Kosova kao države", rekao je Delawie.

Ambasador je istakao važnost Specijalnog suda za Kosovo i dodao da će SAD uraditi sve kako bi sud ostvario svoj mandat.

Naglasio je da je Specijalni sud zadužen za slučajeve u vezi sa pravdom za pojedinačne žrtve.

"Kosovo ne može da bude država u kojoj je nekažnjivost norma. Prihvatanje takve realnosti znači povratak u eru Miloševića, protiv koje su se generacije Kosova borile", zaključio je Delawie, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Odluka o formiranju Specijalnog suda koji će se baviti ratnim zločinima predstavnika Oslobodilačke vojske Kosova nad Srbima i drugim nealbancima, kao i lojalnim Albancima, doneta je 2015., kada je na vlasti bila Thaçijeva PDK.

Izvor: Al Jazeera Balkans/Agencije