Historijski grad na Bistrici

Online magazin "Watson" iz Ciriha uvrstio je Kosovo, odnosno Prizren među 10 najljepših mjesta za posjetu tokom 2018. godine. Da Kosovo bude u fokusu turističkih vodiča još uvijek moramo čekati.

Međutim, prestižni online magazin "Watson" iz Ciriha, poznat po alternativnom stilu pisanja i prezentacije, uveo je Kosovo, odnosno Prizren među deset najljepših mjesta za posjetu tokom 2018. godine. Tu su i mjesta, kao što su Cornwal u Engleskoj, Tours u Francuskoj, Ljubljana u Sloveniji, Tulum u Meksiku itd.

Evo kako online magazin "Watson" opisuje Kosovo i historijski grad na Bistrici: "Kosovo je veoma lijepa zemlja i sve ovdje je izuzetno jeftino (cijene). Prizren ima impresivan stari grad sa 'dvorcem' (Kaljajom) koja se nadvija nad njim.

To je drugi po veličini grad na Kosovu. Veliki broj historijskih zgrada i djelimično očuvan stari grad čine Prizren kulminacijskim centrom za kulturu. Arhitektura u gradu nosi oznake otomanske vladavine. Posebno su interesantni osmanski Kameni most i Sinan pašina džamija, čiji minaret je najveći na Balkanu, prenosi albinfo.ch.

Takođe možete pješice otići do "dvorca" (Kaljaje) u Prizrenu, koja "vlada" nad gradom i predstavlja prekrasnu tačku posmatranja.

Grad nudi mnoštvo kulturnih mogućnosti. Sjedište je mnogih muzičkih i filmskih festivala, koji se održavaju tokom cijele godine.

Watsonova poruka na kraju: "Nemojte es iznenaditi ako u Prizrenu odjednom čujete 'schweizerdeutsch'."