Može biti iskorišćeno u političke svrhe

Smrt istaknutog srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića mogla bi dodatno da iskomplikuje problematične odnose Beograda i Prištine, konstatovao je danas britanski "Guardian" i upozorio da će to ubistvo "neki iskoristiti u pokušaju da skrenu pažnju sa rastućih političkih tenzija oko novog kosovskog krivičnog suda".

"Ivanović je ubijen ispred sjedišta svoje stranke na dan kada su Beograd i Priština nastavile pregovarački proces u Briselu o normalizaciji odnosa, posle pauze od više od godinu dana", primjećuje britanski list.

Ubistvo Ivanovića, takođe, pokreće pitanje koje se tiče međunarodnih misija (Euleks i Kfor) za koje, kako navodi "Guardian", kritičari tvrde da zatvaraju oči pred organizovanim kriminalom.

Britanski list navodi da su tenzije oko Kosova već u porastu pošto je vlada u Prištini pokrenula inicijativu za ukidanje Specijalnog suda za ratne zlocine koji bi sudio kosovskim Albancima, a među kojima bi mogli da se nađu i pripadnici političke elite.

Ivanović je, piše "Guardian", upozoravao na bezbjednosno okruženje na Kosovu, zahtjevajući aktivniji pristup Euleksa i Kfora.

Podsjeća se i da je u julu, uoči lokalnih izbora, zapaljen automobil Ivanovića. Britanski list ističe da se delegacija Beograda povukla iz Brisela sa pregovora poslije vijesti o ubistvu Ivanovića. Pozivajući se na neimenovani izvor u vladi Srbije, "Guardian" navodi da se delegacija Beograda povukla i zbog nedavnih provokacija predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Veselija.

"Šta god da se desi, ovo ubistvo će vjerovatno biti iskorišćeno u političke svrhe", rekao je stručnjak za jugoistočnu Evropu na londonskom Univerzitetu Sent Meri. On smatra i da će ubistvo Ivanovića "neki iskoristiti u pokušaju da skrenu pažnju sa rastućih političkih tenzija oko novog kosovskog krivičnog suda".

List podsjeća da je Ivanović 2016. godine bio osuđen za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu, ali je presuda u februaru prošle godine poništena i naloženo je novo suđenje. Podsjeća se i da je Ivanović bio uhapšen 2014. godine, što je pokrenulo proteste Srba i čemu se oštro usprotivio Beograd. Ivanović se izjasnio da nije kriv, tvrdeći da je proces politički motivisan.

O ubistvu Ivanovića (64) izvjestio je i britanski "Independent", navodeći da je on bio jedan od ključnih političara na sjeveru Kosova sa većinski srpskim stanovništvom. Ovaj napad će vjerovatno pojačati etničke tenzije na Kosovu, ocjenjuje "Independent".