Moguća iznenađenja

Sjednica Skupštine Kosova, na kojoj je trebalo da se razmatra ukidanje Specijalnog suda, odložena za srijedu. Moguća iznenađenja, piše "Koha".

Uprkos upozorenjima prijatelja i saveznika Kosova, prije svega SAD i zemalja "velike petorke", kao i upozorenja Evropske unije da bi ukidanje Zakona o specijalnom sudu predstavljalo blokiranje i izolaciju Kosova na međunarodnom planu, još nije sigurno da li će se u Skupštini Kosova razmatrati prijedlog zakona o ukidanju Specijalnog suda.
"To je zato što ima pokušaja da se ponovo ožive inicijative za paralizu tog suda, a moguća su i iznenađenja", navela je "Koha ditore". 
Sjednica Predsjedništva Skupštine Kosova koja je bila najavljena za danas, odložena je za srijedu. 
U pozivu za tu odloženu sjednicu pisalo je da će se razmatrati stavljanje u vanrednu skupštinsku proceduru peticije za ukidanje Specijalnog suda, kao zahtjev organizacija veterana, invalida i porodica palih boraca Oslobodilačke vojske Kosova. 
Međutim, u posljednjem pozivu za sjednicu nije dat dnevni red, već samo vrijeme održavanja sjednice. 
Prištinski mediji su pisali da je moguće da se na sjednici Skupštine Kosova obori inicijativa za sazivanje vanredne sednice. 
U međuvremenu se nastavlja i jača pritisak na kosovske lidere i poslanike Skupštine Kosova da se to pitanje ne stavi na dnevni red i da se ne donese odluka o ukidanju Specijalnog suda. Posljednji u tim pokušajima je i susret američkog ambasadora na Kosovu Grega Delawiea i predsjednika Skupštine Kosova Kadri Veselija. 
U saopštenju sa tog sastanka je istaknuto da su Veseli i Delawie iskazali potrebu za zajedničkim stavovima o pitanjima od nacionalnog interesa za Kosovo, dok je Veseli rekao da će Kosovo do kraja ispuniti svoje obaveze prema međunarodnoj zajednici, uključujući i Specijalni sud. 
Veseli je u autorskom tekstu za portal gazetaexpress.com prošle nedjelje napisao da je jasno da je Specijalni sud štetan za Kosovo, ali da će ipak biti osnovan, jer "Kosovo nema snage da to zaustavi". 
"Kosovo je najmanje zaslužilo da mu se to desi, ali će se ipak desiti i pored stotina argumenata koje imamo protiv. Ovo je nepravda koja će se desiti u ime pravde", napisao je Veseli. 
Incijativu za izglasavanje Zakona o ukidanju Specijalnog suda pokrenuli su poslanici stranke na čijem je čelu Veseli, uz podršku poslanika albanskih stranaka, članica vladajuće koalicije na Kosovu. 
Kako navode prištinski mediji, Veseli u stavovima koje je iznio u kolumni nema jasnu podršku većine poslanika svoje stranke u kosovskom parlamentu.