Moguć štrajk prosvjetara

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture (USONK) je reagovao nakon odluke Vlade da poveća plate za 4 posto, zahtijevajući da povećanje plata bude u vrijednosti 4 posto plate premijera.

To podrazumijeva da zarada prosvjetnog radnika bude veća za 118 eura.

Da neće odustati od svojih zahtjeva, kaže i predsjednik USON-a Rrahman Jashari. USONK je jučer održao sastanak sa liderima sindikata u opštinama, od kojih je zatražio da u školama u kojima rade predoče nastavnicima obrazac za odobrenje štrajka u slučaju neispunjavanja njihovih zahtjeva.

Predstavljen zahtjev u formularu, između ostalog, predstavlja primjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju koje je odobrila Skupština Kosova 2014. godine.

U međuvremenu, savjetnik premijera Kosova Haki Shatri, kaže za "Kosovapress" da je obim budžetskih sredstava za plate procjenjen da bude veći za 4 posto u odnosu na 2017. i to nije povećanje. Ovo, prema njegovim riječima je prateći rast ekonomskog razvoja.

Što se tiče ultimatuma USONK-a, Shatri je rekao da takav zahtjev ne odgovara ekonomskoj situaciji na Kosovu.

Nekoliko dana ranije premijer Ramush Haradinaj, sastao se sa delegaciom naišao je sa delegacijom Ujedinjenog nezavisnog sindikata Kosova i predsjednikom USONK-a Rrahmanom Jasharijem, gdje prema saopštenju iz kabineta premijera stoji da je obećao kontinuirani dijalog i da će se njihovi zahtjevi rješavati s najvećom pažnjom u skladu sa budžetskim kapacitetima.

/KosovaPress/