Obično se putuje tokom ljeta

Građani Kosova uglavnom se za putovanja odlučuju tokom ljeta. S druge strane oni koji vole zimu i snijeg najčešće posjećuju ski centre u Srbiji, Makedoniji ili Bugarskoj.

Iz turističke agencije u Gračanici kažu da su omiljene destinacije uoči novogodišnjih i božićnih praznika bile Zlatibor, Kopaonik i Ohrid. Iako je ponuda raznovrsna, ne vlada veliko interesovanje za zimovanjem. Ljubitelji ski sportova najradije posjećuju planinske centre u Srbiji i Bugarskoj.

"Što se tiče Zlatibora cijene apartmana iznose 15.900 dinara (oko 135 eura). Na Kopaoniku je u perodu od 1.12. do 17.12. cijena dvokrevetnog apartmana bila 2.820 dinara (oko 24 eura), u pitanju je polupansion. Cijena trokrevetnog apartmana iznosi 2.600 dinara (oko 22 eura). U terminu od 12.1. cijena za dvije odrasle osobe i dvoje dece iznosi 368 eura, u pitanju je polupansion 10 dana u Banskom", rekla je Miljana Krstić iz turističke agencije "Holiday plus".

I iz turističkih agencija u Prištini poručuju da su u zimskom periodu najpoželjnije Bugarska i Makedonija.

"Trenutno je najveća potražnja za Bugarskom. Imamo različitih ponuda, u zavisnosti od uslova koje pruža hotel. Najniža cijena za petodnevni boravak u Bugarskoj je 155 eura po osobi, dok za sedmodnevni boravak najniža cijena iznosi 180 eura po osobi. U ovu cijenu je uračunat i smještaj sa doručkom i večerom, kao i ostale usluge koje pruža hotel, dok prevoz nije uključen u cijenu", rekla je Vetjola Reqica iz turističe agencije "Eurokoha".

Mnogo je razloga zbog kojih se građani Kosova sve rjeđe odlučuju za putovanja.

"Gdje da putujemo bez vize? Ostali smo u getu, blokirani. Idemo jedino do Albanije".

"Nemamo para. Kad imamo, onda idemo".

"Ja sam više za ljeto, ali zimi odemo do Zlatibora".

"Ne volim zimu".

"Zimi obično ne putujem nigdje".

"Idem samo kod ćerke do Beograda i natrag".

"Idem na Zlatibor ili Kopaonik sa porodicom, volim da skijam".

Većina građana Kosova godišnji odmor uglavnom koristi ljeti. Iz turističkih agencija poručuju da su već počele rezervacije za ljetovanja.

"Što se Grčke konkretno tiče cijena apartmana za porodicu je oko 1350 eura", rekla je Miljana Krstić iz turističke agencije "Holiday plus".

"Pružamo mogućnost ljetovanja u Turskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj, Hrvatskoj, Albaniji, Grčkoj. Najtraženija destinacija je Turska, imamo direktne letove na relaciji Priština - Antalija, tokom ljetnje sezone skoro svakoga dana. Cijene su mnogo jeftinije ako se ranije rezerviše. Rezervacija je već započela. Na sve rezervacije do 31.  januara imamo popust 50% u svim hotelima", poručuje Vetjola Reqica iz turističe agencije "Eurokoha".

Znajući da su prosječna primanja na Kosovu među najnižima u regionu, ne iznenađuje ni mala zainteresovanost za zimovanje. Ako su nedostižne dalje destinacije, nije na odmet da vas podsjetimo na obronke šarplaninske ljepotice Brezovice, do koje se brzo stiže i ne treba puno novca, na kojoj, ako ne odmor, možete provesti prijatan vikend.

Aleksandra Nićić, RTK2