Intervju za Glas Amerike

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio da bi prekršio Ustav ako ne bi potpisao zakon, ukoliko poslanici u parlamentu izglasaju inicijativu za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku da bi prekršio Ustav ako ne bi potpisao zakon, ukoliko poslanici u parlamentu izglasaju inicijativu za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.
 
"To je moja ustavna i zakonska obaveza i ne mogu da negiram ili odbacim volju poslanika", rekao je Thaçi.

Ponovio je da je formiranje tog suda za njega "historijska nepravda", ali i da, kako je rekao, proces koji on vodi ima za cilj uspostavljanje Specijalnog suda.

"To sam uradio da bi održali naše partnerske odnose sa SAD, EU i NATO", rekao je Thaçi, navedeno je u Unmikovom pregledu štampe.

Komentarišući upozoravajuća reagovanja međunarodnih predstavnika u slučaju da bude izglasana inicijtiva za opoziv odluke o Sepcijalnom sudu, Thaçi je ocjenio da ima preterivanja i nepotrebnih reakcije koje su, kako je rekao, izazvale "paniku među građanima".

"Trebalo bi da bude jasno da poslanici donose odluke u Skupštini, ljudi koji su direktno izabrani od građana... a ne pozivi određenog ambasadora da je „večeras vrijeme da se baci suzavac na Skupštinu“. Mislim da ti pozivi ozbiljno krše demokratiju na Kosovu", zaključio je Thaçi.