Novi Zakon o drumskom saobraćaju

Policija Kosova je najavila nove procedure vezane za novi prekršajni zakon. Za to je potpukovnik Policije Kosova, Haxhi Krasniqi, koji je takođe šef Komisije za odluke, koja deluje u okviru Generalne direkcije i koja će se baviti novim prekršajnim zakonom, detaljno prikazao procedure, prenosi "Indeksonline".

"Glavna razlika je u tome što je za novčane kazne u visini od 60 eura koje je policija do sada izricala, sada ona povećana na 500 eura za fizička lica i na 1000 eura za pravna lica. Takođe, prvostepenu presudu na mjestu događaja preuzima policijski službenik. Zakonom je predviđeno da građani imaju pravo na žalbu u drugom stepenu i da Komisija za odluke pri Policiji Kosova već nekoliko mjeseci se bavi osnivanjem i funkcioniranjem od 1. januara. Već je funkcionalna i počela je primati žalbe", rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, kada građaninu bude izrečena kazna za prekršaj u saobraćaju i ukoliko on kaznu plati u roku od 15 dana, građanin će platiti samo 50% od iznosa te novčane kazne, a takođe je ukazao na primjenu postupka za žalbu građana koji vjeruju da su protivpravno kažnjeni". Ako počinilac smatra da je protivpravno kažnjen, onda ima rok od 8 dana da podnese žalbu Komisiji za odluke u okviru generalne direkcije Policije Kosova. Nakon toga, komisija u roku od 30 dana donosi odluku o toj pritužbi. Ako se građanin ponovo ne složi sa odlukom ove komisije, ima pravo žalbe Sudu", rekao je on, dok je major Jeton Rexhepi govorio o onim vozačima koji dobiju negativne poene.

Prema njegovim riječima, ako sakupe 9 negativnih poena oni će izgubiti dozvolu i biće prisiljeni da iz početka se podvrgnu testiranju u auto-školi, znači polažu sve iznova.

Također, tokom vremena kada budu dobili negativne poene, oni će moći prisustvovati nekim treninzima koje organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje mogu da se podsjete i saobraćajnih pravila.