Sporazum već dvije godine predmet sporenja

Očekuje se da Skupština Kosova naredne nedjelje razmatra Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Potpredsjednica skupštinske komisije za spoljne poslove Time Kadrijaj je za Radio Kosovo izjavila da će članovi ove komisije u ponedjeljak još jednom razmatrati Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom i bez obzira na njihov stav proslijediti ga parlamentu.

Da li će Kosovo ispuniti jedan od dva uslova za viznu liberalizaciju, znaće se naredne nedjelje, kada bi o demarkaciji trebalo da raspravljaju poslanici Skupštine. Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom je već dvije i po godine predmet sporenja, jer njegovi protivnici tvrde da Kosovo time gubi više od 8.000 hektara teritorije. Poslanica Alijanse za budućnost Kosova i potpredsjednica komisije za spoljne poslove Time Kadrijaj kaže da će 15. januara komisija ponovo razmatrati sporazum o demarkaciji, dodajući da će nacrt sporazuma, bez obzira na stav komisije, proslijediti skupštini na dalje razmatranje.

"Sa ili bez odobrenja komisije, ovo pitanje se mora procesuirati dalje. Ukoliko dobije dovoljan broj glasova, ovo pitanje će biti proslijeđeno na dalje glasanje. Međutim, ukoliko bude više glasova protiv, mi ćemo ipak proslijediti prijedlog da se glasa protiv. Bilo kako bilo, sa ili bez odobrenja komisije, to se mora proslijediti dalje", navodi Kadrijaj.

Poslanici Alijanse za budućnost Kosova su protiv ovog dogovora i taj stav se neće promjeniti ni na narednoj sjednici, tvrdi Kadrijaj. To je u izjavi za Zëri potvrdio i poslanik AAK Rasim Selmanaj, koji je naveo da će pitanje demarkacije biti rješeno do kraja januara ili početkom februara ove godine. Sporazumu iz 2015. godine se protive i poslanici Samoopredjeljenja. Profesor ustavnog prava Riza Smaka smatra da parlament treba da odbaci ovaj sporazum, jer državna komisija nije obilježila granicu, već je umjesto demarkacije izvršila delimitaciju.

"Ja bih glasao za revidiranje sporazuma, da se ispoštuje postojeća granica koja je bila uspostavljena 1945-1946. godine. Predsjednik te komisije je bio crnogorac Milovan Đilas. Dakle, sami Crnogorci su odredili tu liniju, niko nije to osporavao. Niko nije ovlašćen da menja granicu", tvrdi Smaka.

"S druge strane, politikolog Ramush Tahiri tvrdi da je Sporazum o razgraničenju dobar i ne očekuje ponovne pregovore ni međunarodnu arbritražu. Granice su određene još 1945. godine, kada su formirane i katastarske opštine, što je funkcionisalo do sada", ističe Tahiri.

"A sada odjednom imamo dvije međudržavne komisije, da rade zajedno, da rade po protokolu, da rade po istim kartama, po istim dokumentima i odjednom neko izlazi i kaže: "Kosovo je izgubilo 82 kvadratna kilometra, ne gledajući uopšte koliko je to. To je ogromna teritorija, to se ne može izgubiti, može se pogrešiti za 10 ili 100 metara, negdje, neka klisura ili neka visoravan, ali ne za 82 kvadratna kilometra, to ide do Pljevalja", navodi Tahiri.

Poznavaoci političkih prilika upozoravaju na dalju izolaciju kosovskih građana, ukoliko Skupština ovog mjeseca ne usvoji sporazum o demarkaciji. Preko 15 hiljada građana Kosova do sada je potpisalo online peticiju kojom se kosovske vlasti pozivaju da usvoje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. Peticiju, koja je i protiv ukidanja Specijalnog suda, pokrenuo je Berat Buzhala, a očekuje se da će ona uskoro biti predata predsjedniku skupštine Kadriju Veseliju.

Siniša Kostić, RTK2