Sporazum postao jabuka razdora

Zamjenik premijera Kosova, takođe ministar za dijasporu, Dardan Gashi, ocjenio je da je sporazum o demarkaciji već postao jabuka razdora između Kosova i međunarodne strane. Iz tog razloga, putem autorskog teksta objavljenog u listu "Zëri", Gashi poziva na referendum o pitanju demarkacije.

"Nesposobnost da se riješi pitanje granice sa Crnom Gorom dovela je do tužnih trenutaka u Skupštini i na ulicama glavnog grada, hapšenja i kažnjavanja poslanika, kolapsa vlade zajedno sa predstavnicima naroda i izbora nove Skupštine i Vlade. Ali, opet, demarkacija čvrsto stoji kao jabuka razdora između nas ovdje, na Kosovu, i naših prijatelja - u EU i SAD. Ko bi trebalo da odgovori na ovo pitanje kada predstavnici građana nisu sposobni, ili ne žele da daju odgovor? Narod - suveren - referendumom," naveo je zamjenik premijera Gashi u svom tekstu u listu "Zëri", prenosi portal "Kossev.info".

Gashi je dalje rekao da Skupština Kosova, na osnovu Ustava, ima pravo da raspiše referendum.

"Član 65 Ustava, koji govori o nadležnostima Skupštine, u tački 3 navodi da: (Skupština) raspisuje referendum, u skladu sa zakonom.

Takođe, Ustav navodi i nadležnosti Centralne izborne komisije, i Ustav joj daje nadležnost za organizovanje referenduma (član 139. stav 1. Centralna izborna komisija je stalno tijelo koje priprema, nadzire, usmjerava i potvrđuje sve akcije koje su upućuju na izborni proces i referendume i objavljuje rezultate)", navodi se, između ostalog, u njegovom tekstu.