Poznavaoci političkih prilika

Poznavaoci političkih prilika smatraju da je Kosovo prethodne godine stagniralo u gotovo svim oblastima života, dodajući da je to odgovornost političara koji nisu mogli da donesu određene krupne odluke.

S druge strane, politikolog Behlul Beqaj smatra da je prošla godina na Kosovu bila u znaku degradacije, navodeći kao dokaz toga tešku situaciju u zdravstvu i obrazovanju.

Prethodnu godinu na Kosovu obilježila je stagnacija u gotovo svim oblastima života, izjavio je za "Kosovapress" analtičar Ymer Mushkolaj komentarišući rezultate u 2017. godini "napretka, nažalost nije bilo ni u političkom, ni u svakom drugom smislu", kaže Mushkolaj.

“Ekonomski razvoj je tu gdje je i bio. Stopa nezaposlenosti je tu gdje jeste. Što se tiče evropskih integracija, nije učinjen niti najmanji korak naprijed. Pitanje liberalizacije viza ostaje tu gdje jeste, i tako dalje. Nema razvoja ni u drugim važnim oblastima kao što su obrazovanje i zdravstvo”, kaže Mushkolaj.

Upravo zbog loše situacije u obrazovanju i zdravstvu, Behlul Beqaj prethodnu godinu ocjenjuje kao degradirajuću.

“Mi jednostavno imamo opštu degradaciju u našem svakodnevnom životu. Imamo u obrazovanju, u zdravstvu i ako nema napretka u ovim stubovima ne možemo reći da je bilo stagnacije. Zapravo, mislim da je bilo degradacije”, ističe Beqaj.

Za Mushkolaja je 2017. izgubljena godina i za to okrivljuje političare.

“Više od šest mjeseci su izgubili sa izborima, sa idejom da prethodna vlada, ili politički predstavnici, koji su bili dio te vlade, nije mogla da donese krupne odluke. U međuvremenu te krupne odluke blokiraju i ovu vladu i stvaraju probleme već tri godine, kojih su se građani zasitili”, dodaje Mushkolaj.

Mushkolaj tvrdi da pojedini postupci premijera nisu dobro prostudirani i dodatno su zakomlikovali sutuaciju na Kosovu, dodajući da se ne nazire donošenje nekih krupnih odluka.

Beqaj, međutim očekuje promjene sa prvim optužnicama Specijalnog suda, ali zbog neuspjeha kosovskog i Euleksovog pravosuđa nije uvjeren u uspjeh ovog suda.    

“Ako se eventualno dese neke promjene u smislu odlaska osoba, koje su manje ili više ključni faktor, onda bismo mogli da se nadamo da će postepeno doći do političkog oporavka na Kosovu”, navodi Beqaj.

Beqaj u ovakvim okolnostima vidi potrebu za buđenjem građanskog aktivizma, koji je do sada bio talac politike, a za koji vjeruje da može da bude u funkciji pozitivnih promjena.  

Siniša Kostić, RTK2