Potpisalo više od 12.000 građana

Više od 12.000 građana potpisalo je online peticiju kojom se traži ratifikacija sporazuma o demarkaciji između Kosova i Crne Gore i istovremeno zahtjeva da se ne ukine Zakon o Specijalnom sudu.

"Ako mi, građani Kosova, spustimo svoje glave i poslušamo neodgovorne političare, onda nismo žrtve, već saizvršioci u zločinu. Sutra će biti kasno", poručuje se u peticiji, a prenosi portal "Kossev.info".

Online peticiju je pokrenuo direktor portala "Gazeta Express" Berat Buzhala, i objavljena je u ponedjeljak na Internet stranici change.org.

"U posljednjih nekoliko dana jasno smo vidjeli da smo još na rubu ambisa. Lideri zemlje - predsjednik, premijer i predsjedavajući Skupštine, kako bi spasili svoju kožu, vode nas do nepravičnog sukoba sa međunarodnom zajednicom. Oni dovode Kosovo u direktnu konfrontaciju sa SAD-om i EU, sa onima koji su, baš kao i mi, zaslužni da Kosovo 17. februara proslavi Dan nezavisnosti“, navodi se u obrazloženju peticije.

On poziva na potpisivanje peticije kako bi se izašlo iz "nepotrebnog zastoja" i "lako prolaznog".

Ovaj kosovski novinar dalje traži od Skupštine Kosova da "ne pretvori Republiku Kosovo u bananu Republiku, ukidajući zakone, izbjegavajući međunarodne obaveze", koje su, dodaje - obećali da će ispuniti, a "sa posebnim naglaskom na zahtev Skupštini Kosova da ne ukida Zakon o osnivanju Specijalnog suda".

Peticija je uslijedila nakon što je grupa poslanika kosovske skupštine pokrenula inicijativu za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, na koju su snažno reagovali međunarodni zvaničnici, uključujući State department, kao i kosovsko civilno društvo, uključujući novinare i publiciste. Sa druge strane, još jedna od međunarodnih obaveza za Kosovo - demarkacija sporazuma sa Crnom Gorom - je na čekanju duže od dvije godine, iako je upravo ova ratifikacija jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, prenosi Kossev.

Izvor: KoSSev