Špekulacije srpskih medija

Diplomatska borba Srbije da zaustavi nova priznavanja Kosova i da smanji broj zemalja koje su stale iza Prištine mogla bi uskoro da rezultira jednom velikom pobjedom - da Egipat povuče odluku o podršci nezavisnosti Kosova, piše danas beogradski list "Večernje Novosti".

Prema pisanju ovog lista, unutar Egipta jača struja koja stoji na stanovištu da je došlo vrijeme da se preispita odluka o priznavanju nezavisnosti "južne srpske pokrajine", prema kojoj je "od starta postojalo veliko podozrenje i u političkim krugovima i u javnosti".

Naime, Kairo je priznao Kosovo 26. juna 2013, samo nekoliko dana pred državni udar egipatske vojske i svrgavanje s vlasti dotadašnjeg predsjednika Muhameda Mursija. Odluku o priznavanju pročitao je tadašnji portparol egipatskog MSP Badr Abdel Atija, koji je u isto vrijeme naglasio da "Kairo želi da zadrži dobre odnose sa Srbijom".

Ovaj list nastavlja "ćorsokak u koji je, priznavanjem Koisova, Muslimansko bratstvo dovelo Egipat, na neki način je popravila aktuelna garnitura, jer do danas, ni poslije pet godina od priznavanja, nisu razvijeni ni diplomatski ni privredni odnosi Kaira s Prištinom, niti su otvorene ambasade".

Da se ti odnosi drže na veoma niskom nivou, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću potvrdio je i sadašnji egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi, sa kojim se šef srpske države sreo u Njujorku, u septembru, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ukoliko Egipat preinači svoju odluku u vezi s Kosovom, to bi veoma brzo moglo da izazove domino efekat i da broj zemalja koje priznaju Prištinu sa sadašnjih 106 padne ispod 100. Taj spoljnopolitički cilj u ovoj godini zacrtala je, prema rečima Ivice Dačića, i srpska diplomatija:

Prije nekoliko dana jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih egipatskih i arapskih novinara Abdel Latif el Menawy objavio je u dnevniku "Al-Masry Al-Youm" tekst pod naslovom "Da li je vrijeme da se preispita odluka bratstva?". On u tekstu navodi da bi Egipat morao da pokuša da popravi štetu i preispita odluku koju je donelo Muslimansko bratstvo, pokušavši time da zadovolje Ameriku.

"U 2017. započela su i povlačenja priznavanja Kosova od onih zemalja koje su priznale protivpravnu nezavisnost. I tu neće biti kraj. Nastavljamo intenzivnu diplomatsku akciju da broj zemalja koje su priznale Kosovo oborimo ispod sto", poručio je Dačić.