Premijer podnio zahtjev za američku vizu

Prošlo je više od dvije sedmice od kako je premijer Ramush Haradinaj podnio zahtjev za američku vizu, ali mu ona još nije odobrena. Kako KTV saznaje, razlog za kašnjenje u odgovoru američke ambasade jeste to što američki State department nije izrazio spremnost da se sastane sa Haradinajem.

Odbijanje američkih zvaničnika da se sastanu sa premijerom Kosova je zbog odlaganja ratifikacije sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

KTV saznaje da ova pozicija SAD-a takođe ima veze sa inicijativom za ukidanje Zakona o specijalizovanim komorama za Kosovo.

Haradinaj je planirao da 7. januara posjeti državu Ajova.

Ali politički savjetnik premijera, Avni Arifi, rekao je za KTV da još nisu dobili odgovor na Haradinajev zahtjev za vizu.

"Vlada Kosova nema informaciju da li je odbijena viza premijeru Ramushu Haradinaju. To je u proceduri i još nemamo odgovor. Nijednom zvaničniku vlade nije odbijena američka viza, a još manje premijeru," rekao je Arifi.

Iz kabineta premijera KTV-u je rečeno da je Haradinaj zahtjev za vizu podnio krajem decembra.

KTV je takođe upitao ambasadu SAD-a da li je odbijena, ili ne viza za premijera, ali nije stigao nikakav odgovor.

Međutim, na Internet stranici ambasade SAD u Prištini jasno stoji da, ukoliko se podnosilac zahtjeva kvalifikuje za diplomatsku vizu, ambasada sprovodi proceduru za vizu u roku od jednog dana.

U objavi na Facebooku, premijer Ramuš Haradinaj demantovao je navode da mu je odbijena američka viza.

"Dana 24. marta '98 imali smo trenutke života, ili smrti. To se nastavilo do 24. marta '99, kada su nam Amerika i NATO došli u pomoć. Nikada to neću zaboraviti. Momenti čekanja do 24. marta '99. Čekaću i na vizu da mi je daju. Vjerujem u Kosovo! Vjerujem u Ameriku! Ja sam još uvijek u postupku izdavanja vize," napisao je Haradinaj.

Ukoliko je tačno da mu je viza odbijena, za poslanicu Samoopredjeljenja, Doniku Kadaj-Bujupi, to je dovoljan razlog da Haradinaj podnese ostavku.

Poslanik Alternative, Ilir Deda, rekao je da je odbijanje vize jedan korak ka izolaciji kosovskih lidera.

Gazeta Express: Specijalni test - Hoće li Amerika biti otvorena Haradinaju, Thaçiju i Veseliju za molitveni doručak?

Ramush Haradinaj i Kadri Veselji dobili su pozivnice da prisustvuju molitvenom doručku u Vašingtonu.

Predsjedavajući PDK-a koordinira posjetu. Za Ramusha Haradinaja nije sigurno (da će da prisustvuje) zbog nedostatka vize, iako kaže da je još u procesu izdavanja.

Nije poznato da li je tamo pozvan Hashim Thaçi. Iz Thaçijeve kancelarije rekli su za Express da će odgovor dati u utorak.

Zapravo, ova posjeta biće još jedan test za tri kosovska lidera, koji nastavljaju sa inicijativom da se ukine Specijalni sud.

Express: Anita Haradinaj uvredila medije

Žena premijera Ramusha Haradinaja, Anita Haradinaj, uvredila je kosovske medije koji su izvjestili da je njenom mužu odbijena viza za Ameriku.

Štaviše, Anita Haradinaj, koja radi kao prezenter na RTK-u, uporedila je kosovske medije sa Miloševićevim. Pomenula je Tanjug, poredivši ga sa kosovskim medijima.

"Će će, premijeru sa dva pasoša odbijena viza? Kad god hoćete, kažete da je lako dobiti vizu, kad god hoćete - kažete da je odbijena, bravo bre, jeste Tanjug ???? Hajde novinari, hajde," napisala je Anita Haradinaj, koja je kasnije izbrisala objavu.

Nije dostavila nikakvo objašnjenje zašto je to učinila.

|Izvor: Koha/Gazeta Express/Kossev|