Tvrdnje medija na Kosovu

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je premijeru uskraćena američka viza i da neće moći da putuje na Molitveni doručak u Vašington, oglasio se Ramush Haradinaj koji je potvrdi da je predao zahtjev, da je on u proceduri i da još čeka na dobijanje vize.

Mediji, međutim, navode da je Haradinaj zahtjev za dobijanje vize podnio u trenutku kada je u parlamentu pokrenuta inicijativa za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Haradinaj je podržao tu inicijativu i izjavio da se protivi formiranju suda, kao i prihvatanju sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, što je izazvalo žestoke reakcije Ambasade SAD u Prištini, misije EU i Ambade Velike Britanije.

Oni su, naime, upozorili Prištinu da bi opoziv odluke o formiranju suda veoma štetio Kosovu.

"Poštovani građani Kosova, 24. marta 1998. godine imali smo trenutke života ili smrti. To je nastavljeno do 24. marta 1999. godine, kada su nam Amerika i NATO pritekli u pomoć. Nikada to neću zaboraviti", napisao je Haradinaj na svom Facebookk profilu i dodao da još čeka na dobijanje vize za put u SAD.

"Vjerujem u Kosovo! Vjerujem u Ameriku! Još uvijek sam u proceduri za vize ", naveo je premijer.

Portal Lajmi, međutim, piše da je Haradinaj odbijen za dobijanje vize za Ameriku, nakon čega su njegova supruga i savjetnik obrušili na medije.

Haradinajeva supruga Anita je, prenosi portal, optužila dio prištinskih medija da se ponašaju kao da su srpski.

Nije poznato, navodi se, da li će zalaganje Haradinaja za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda uticati da ne dobije vizu za put u SAD s obzirom na to du su međunarodni predstavnici u Prištini izneli oštre kritike na račun vlasti zbog takve namjere.

Portal Expres podsjeća da Haradinaj ni prošle godine nije putovao na Molitveni doručak u SAD jer se tada nalazio u pritvoru u francuskom gradu Kolmaru, nakon što je uhapšen na švicarsko-francuskoj granici po potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Istovremeno, oglasila se poslanica opozicionog pokreta Samoopredjeljenje Donika Kadaj-Bujupi koja je zatražila da Haradinaj podnese ostavku, ako se ispostavi da je tačno da je Amerika odbacila njegov zahtjev za dobijanje vize.

"Ako vam je zaista uskraćena viza SAD-a, slijedi ostavka. Neuspeh upravljanja zemljom i u odnosima sa Sjedinjenim Državama, posebno u fazi u kojoj se nalazi naša zemlja veliki je nedostatak i rukovođeni zrelošću i patriotizmom trebalo bi da odete sa političke scene i dozvolite mladim ljudima i novim idejama, kreativnim i mudrim, da preuzmu rukovođenje državom i izvedu je iz izolacije koja traje gotovo dvije decenije", navela je Kadaj Bujupi na Facebooku.