Mišljenje poslanika opozicije i poznavaoca prava

Odnosi Kosova sa međunarodnim saveznicima mogu vidno da se pogoršaju ukoliko domaće institucije odluče da ugase Specijalizovana vijeća (kosovski Specijalni sud za ratne zločine u Hagu), kažu poslanici opozicije i poznavaoci prava.

Pravnik Dastid Pallaska izjavio je za Radio Slobodna Evropa da bi Kosovo kako unutra tako i na međunarodnim nivou doživjelo posljedice u slučaju da dođe do ukidanja zakona o tom sudu, kojeg je Skupština Kosova sama izglasala.

“Osim izolacije, koja već na neki način postoji u blažem obliku, mislim da bi u tom slučaju međunarodna zajednica povukla diplomatsku, ekonomsku i političku podršku Kosovu, a što će se prije svega odraziti u odnosima sa Srbijom. Zapravo, osjetićemo pravu težinu srpske države ili neprijateljstva koja dolaze iz te zemlje”, kazao je on.



I Vjosa Osmani, predsjednica skupštinskog Odbora za spoljna pitanja iz redova opozicionog Demokratskog saveza Kosova, smatra da bi posljedice bile višestruke u slučaju da dođe do ukidanja zakona o Specijalizovanim većima.

“Kosovo će se prije svega izolovati u međunarodnom smislu, ne samo kao država, već će i nosioci institucija biti na listi različitih sankcija, što bi jako štetilo međunarodnom imidžu Kosova. Takođe, države koje su podržavale Kosovo od 1999. ukinuće tu podršku”, navela je ona za RSE.

Osmani skreće pažnju i da bi u slučaju ukidanja suda, Savjet bezbjednosti UN mogao da pokrene inicijativu usvajanja rezolucije koja bi ponovo vratila sud u funkciju.

“Inicijativa o ukidanju suda šteti Kosovu i svim dosadašnjim dostignućima”, naglašava.

Ipak, njegovo gašenje, dodaje ona, nemoguće je bez ustavnih izmjena.

Pallaska vjeruje da bi eventualno gašenje suda dovelo i do unutrašnjih tenzija, jer bi se političke snage pozicionirale za i protiv Oslobodilačke vojske Kosova.

On dodaje da najmanje 10 poslanika Skupštine može da zatraži ocjenu eventualne odluke Skupštine o Specijalozovanim vijećima pri Ustavnom sudu.

Specijalizovana vijeća su osnovana na svakom nivou kosovskog sudskog sistema – pri Osnovnom, Apelacionom sudu, Vrhovnom i Ustavnom sudu.

“Dvije parlamentarne grupe imaju realne šanse da podnesu takav zahtjev - opozicioni Demokratski savez Kosova i Srpska lista”, ističe Pallaska, dodajući da bi se u tom slučaju oni koji predaju zahtjev smatrali ljudima koji su protiv OVK, što bi doprinelo etničkim tenzijama unutar zemlje.

“U jednom takvom slučaju, ne bismo bili samo izolovani, već bismo imali i unutrašnji konflikt”, dodaje Pallaska.

Srpska lista se inače protivi gašenju suda budući da bi on trebao da se bavi navodnim zločinima pripadnika OVK nad nealbanskim stanovništvom.

Zemlje Kvinte u četvrtak upozorile su kosovske zvaničnike da ne pomišljaju da zaustave rad Specijalizovanih vijeća (koja predstavljaju posvećenost Kosova rješavanju zločina na Kosovu), ali ni o tome da se ponovo pregovara o bilo kom aspektu zakona koji reguliše tu oblast, jer kako su ocjenili, takav potez dovodi u pitanje posvećenost Kosova vladavini prava i svega onoga zbog čega Kosovo ima podršku međunarodne zajednice.

Takođe, zemlje Kvinte navode da podstiču sve kosovske lidere i članove Skupštine Kosova da se izjasne protiv ove inicijative i da obavjeste građane Kosova o oštrim negativnim posljedicama, uključujući i o posljedicama po međunarodnu i evroatlantsku integraciju Kosova ukoliko Kosovo nastavi u tom pravcu.

Četrdesettri poslanika vladajućih stranaka krajem 2017. su podneli zahtjev za vanrednu sjednicu Predsjedništvu Skupštine o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu (Specijalizovana vijeća i Specijalizovana tužilaštva). Međutim, zbog bojkota sastanka Predsjedništva od strane opozicionih partija, Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova, ali i Srpske liste, to se nije desilo.

Taj zahtjev i dalje je na snazi, a Skupština je trenutno na zimskoj pauzi do treće nedjelje januara.

Sve je ovo uslijedilo nakon što je Skupštini Kosova predata peticija u organizaciji ratnih veterana sa više od 15.000 potpisa, kojom se zahtjevalo ukidanje suda ili izmjena zakona.

Autor: Arton Konushevci
Izvor: Radio Slobodna Evropa