Na osnovu međunarodnog naloga

Jedan izraelski državljanin, optužen da je umješan u skandal u vezi sa trgovinom ljudskim organima na Kosovu prije deset godina, uhapšen je na Kipru, a vlasti na Kosovu zatražile su njegovo izručenje kako bi mu se sudilo, policija je rekla u petak.

Policija je optužila Moshe Harela da je tragao za ljudima kojima je potrebna transplantacija bubrega i da je na Kosovo privlačio donore tih organa iz Turske i država bivšeg Sovjetskog Saveza, obećavajući im isplatu do 12.000 evra ($14,500).

Primaoci organa, mahom Izraelci, plaćali su između 80.000 i 100.000 eura za organe. Neki od donora nikada nisu dobili bilo kakav novac.

"Na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje osumnjičeni M. H. uhapšen je prije nekoliko dana na Kipru. On je bio na potjernici od 2010. godine", rekao je Reutersu portparol kosovske policije Baki Kelani, prenosi portal "Kossev.info".

Rusija je, takođe, izdala međunarodnu potjernicu za hapšenje Harela.

Kiparske vlasti nisu bile momentalno dostupne za komentar o ovom slučaju.

Harel je 2012. uhapšen u Izraelu u vezi sa paralelno vođenom istragom, ali nije izručen Kosovu koje sa Izraelom nema diplomatske odnose.

Skandal u vezi sa trgovinom organa otkriven je 2008, kada je turski državljanin zaustavljen na prištinskom aerodromu - sa vidljivim bolovima koje je imao nakon uklanjanja bubrega. Lanac trgovaca organima delovao je iz klinike "Medikus" na rezidencijalnom putu na periferiji Prištine.

Direktor klinike, urolog Lutfi Dervishi, 2013. godine osuđen je na osam godina zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine ljudskim organima, dok je njegov sin Arban osuđen na sedam godina, premda su obojica bila u bjekstvu i nisu odslužili kazne.

Kosovski sud je naložio ponovno suđenje doktorima i zvaničnicima osuđenim za umješanost u ovaj slučaj 2016. i to suđenje je i dalje u toku. Svi oni su negirali da su bilo šta loše učinili.

Policija je rekla da je Lutfi Dervishi ponovo uhapšen prošle godine i on se nalazi među onima kojima se opet sudi. Njegov sin i još jedna osoba osumnjičena u ovom slučaju, turski doktor Yusuf Sonmez, i dalje su u bjekstvu.

U odvojenom slučaju, pažnja na navode o trgovini organima porasla je nakon što je izvjestilac Savjeta Evrope Dick Marty 2010. optužio gerilce OVK kosovskih Albanaca da su vadili organe zarobljenicima, uglavnom Srbima, tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Specijalni sud sa međunarodnim tužiocima i sudijama - ali pod kosovskim zakonom, uspostavljen je kako bi se pozabavio Martyjevim navodima, ali optužnice još uvijek nisu podignute.

Izvjestio Fatos Bytyqi; uredio Gareth Jones
Izvor: Reuters