Rizici za Kosovo u slučaju ukidanja Specijalnog suda

Poznati advokat, Dastid Pallaska, reagirao je nakon izjave država Quint-e protiv čelnika kosovske vlade. Pallaska je na statusu na Facebook-u rekao je da bi Kosovo mogli imati veliku štetu ako se ukine Specijalni sud.

"Šteta koja može biti uzrokovana eventualnim ukidanjem Specijalnog suda nije ograničena na pogoršanje odnosa zemlje sa ključnim saveznicima", prenosi portal "indeksonline".

Kompletan post:

Šteta koja može biti uzrokovana eventualnim ukidanjem Specijalnog suda nije ograničena na pogoršanje odnosa zemlje sa ključnim saveznicima.

U slučaju da prođe glasanje za ukidanje Specijalnog suda, tada najmanje 10 poslanika može zatražiti ustavnu ocjenu odluke Skupštine pri Ustavnom kolegijumu Specijalnog suda.

Da, da, sam Specijalni sud će odlučiti o ustavnom razmatranju zakona za poništenje Specijalnog suda koji bi mogao biti usvojen u Skupštini.

To znači da je odbijanje ukidanja Specijalnog suda je sigurno ukoliko najmanje deset poslanika pošalje zahtjev za ustavnim razmatranjem odluke Skupštine pri Ustavnom kolegijumu Specijalnog suda.

Samo LDK i Srpska lista imaju stvarnu priliku da podnesu zahtjev za ustavno razmatranje zakona za ukidanje Specijalnog suda.

U slučaju da je zahtjev upućen od strane LDK-a, postoji rizik da se aktivira zamrznuti sukob između "krila mira" i "ratnog krila" koji ima potencijal da dovede i do nemira. Ako zahtjev uputi Srpska liste, etnički konflikt će vaskrsnuti, čije razmjere neće biti ograničene samo na Kosovo.

Gore navedeni rizici, čini se, pružaju uvjeravanja inicijatorima ukidanja Specijalnog suda da zakon neće biti upućen na ustavno razmatranje.

Ako se ovi rizici materijalizuju, nećemo biti samo izolirana zemlja, nego izolirano mesto u unutrašnjem sukobu.

Najveći apsurd je u tome u svemu ovome je što će se zaboraviti da je Specijalni sud osnovan za UÇK upravo od strane glavnih eksponata UÇK-a.