Specijalni sud

Strani mediji nastavljaju da se bave razvojem događaja koji se odvijaju oko Specijalnog suda na Kosovu. EU Observer, nezavisni medij koji pokriva zbivanja unutar Evropske unije, dao je prostora izjavi državama QUINT-e, koja je objavljena jučer kao ultimatum protiv ukidanja Specijalnog suda. Takođe pominje protivljenju predsjednika Thaçija i Dauta Haradinaja Specijalnom sudu, rekavši da će se baš njih dvojica suočiti s optužnicom.

"Daut Haradinaj i Thaçi, dva bivša - komandanata UÇK-a očekuje se da se suoče sa slučajevima u Sudskoj specijalizovanoj instituciji na Kosovu", piše EU Observer, navodeći da su protivljenjima koja čine protiv Suda ugrožavaju evropsku budućnost Kosova, prenosi portal "Zëri".

Dalje se u tekstu navodi da je EU stvorila Specijalni sud da se bavi optužbama protiv visokih zvaničnika UÇK-a koji su bili uključeni u trgovinu organima srpskih zarobljenika u ratu na Kosovu sa Srbijom tokom 1998. i 1999. godine.

EU Observer je prenio izjavu premijera Haradinaja, tokom jučerašnje posjete Đakovici, gdje je rekao da je protiv suda dok je bio u opoziciji te da je i sada protiv.

"Njegov brat, Daut Haradinaj, poslanik, otišao je još dalje, rekavši prošle sedmice da prva hapšenja Specijalnog suda će aktivirati bivšu gerilu UÇK-a", piše EU Observer.

Takođe je pomenut i predsednik Hashim Thaçi, u sklopu ovog napora i njegove odluke da oprosti braći Kiqina i Ramadani.