Policija govori o ovome

Hoteli, lokali "Live Music" i centri za masažu su neka od mjesta na kojima se prostitucija odvija na Kosovu. Na kraju najposjećeniji su Centri za masažu. Veoma zanimljiva je također i jedna od ponuda za zapošljavanje u tim lokalima, u kojima je jedini uslov biti žena.

Vezano sa tim, glasnogovornik Policije Kosova Daut Hoxha rekao je za portal "lajmi.net" da je u nekim slučajevima evidentirano da je u salonima za masažu obavljana i protivzakonita djelatnost kao što su omogućavanje i bavljenje prostitucijom.

"Samo u periodu od januara do novembra 2017. Direkcija za istragu trgovine ljudima Policije Kosova je izvršila kontrolu 146 lokala, od kojih je 37 zatvoreno odlukom inspektora zbog pronalaska nepravilnosti u vođenju aktivnosti", rekao je Hoxha.


Ponuda za zapošljavanje

Prema njegovim riječima, odgovornost provjere dokumentacije, licenciranje i ispunjavanje uslova za poslovanje, pada na one institucije koje su nadležne za izdavanje dozvola za rad i praćenje aktivnosti.

"Mi ostajemo posvećeni saradnji sa svim relevantnim institucijama koje su odgovorne za nadzor aktivnosti ovih biznisa koji u posljednje vrijeme sve više posluju, i posvećujemo se što profesionalnijem rješavanju svih onih slučajeva u kojima se sumnja da se obavljaju djelatnosti koje su u suprotnosti sa pozitivnim zakonima Republike Kosovo", rekao je Hoxha.

Važno je napomenuti da je glavni cilj Direkcije za istragu trgovine ljudima (DITLJ) koja posluje u okviru Policije Kosova prevencija i istraga krivičnih djela trgovine ljudima, omogućavanje prostitucije, ponuda lokala za prostituciju kao i druga krivična djela koja se odnose na trgovinu ljudima.