Ideja opasna, prvo je treba duboko analizirati

Inicijativa poslanika pozicije da se ukine Specijalni sud za sada očigledno i dalje ostaje "u njihovim glavama". Jedan takav prijedlog indirektno podržava i predsjednik Republike, Hashim Thaçi.

Međutim, pokret "Vetevendosje" takvu ideju vidi kao opasnu, koju treba prvo duboko analizirati. Prema njima, Kosovo bi se moglo biti "sudariti" sa međunarodnim predstavnicima nakon podizanja prve optužnice.

Poslanik ove partije, Glauk Konjufca rekao je da Specijalni sud nije zakon koga možete staviti van snage, odnosno ukinuti. On kaže da treba pažljivo analizirati ono što ostaje od Specijalnog suda, piše portal "Indeksonline".

"Čak i ako zakon, recimo, propisuje i zamišlja lokalne mehanizme djelovanja za Specijalni i šta ako oni postanu paralizovani. S druge strane možemo imati nezgodnu situaciju kada nakon podizanja optužnice od strane suda, korake poduzmu međunarodne institucije kao što su KFOR i EULEX, mehanizmi koji su na Kosovu", rekao je on.


Šef Parlamentarne grupe Samoopredjeljenja, Glauk Konjufca

U suprotnom, "Inicijativa poslanika o Specijalnom sudu nije zahtjev da se ospori sud, nego je alternativa, kao što imaju i druge zemlje bivše Jugoslavije: Hrvatska, Bosna i Srbija", rekao je prije nekoliko dana predsjednik Kosova, Hashim Thaçi.

Prema njegovim riječima, ako parlament to odobri, on će to potpisati kao predsjednik.


Predsjednik zemlje Hashim Thaçi

Inače, u jednom članku američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, koji je nabrojao šta treba i ne treba da se desi na Kosovu, kao prvo je naveo ukidanje Specijalnog suda. On je kao prioritet na početku ove godine podvukao njegovo protivljenje ideji ukidanja Specijalnog suda.

Od Grega Delawiea je politička scena čula savjete u posljednje vrijeme je dodao, a posebno od pokušaja da se u parlament stavi na glasanje ukidanja Specijanog suda. Kao prioritet ove godine, Delawie je naveo odustajanje lidera od inicijative za ukidanje Specijalnog suda, koju je nazvao tajnom.
“Najprije treba da se zaustavi pokušaj da se u tajnosti mijenja ili ukine Zakon o Specijalnom sudu”, izjavio je Delawie.

Iako državni najviši zvaničnici ne smatraju da bi se ukidanjem Specijalnog suda pogoršali odnosi sa međunarodnom zajednicom, Delawie ne misli isto, naprotiv.

“Ukidanje Specijalnog suda koji je veoma važan za pravdu na Kosovu, imalo bi strašne posljedice za evropsku budućnost Kosova i njegovim odnosima sa SAD”, poručio je ambasador Greg Delawie.

"Prvo, moramo zaustaviti tajne pokušaj promijeniti ili otkazati zakon koji ovlašćuje Specijalnog suda", rekao je američki diplomata napisao je u uvodniku objavljenom na zvaničnom sajtu američke ambasade.