Premijer jednog od najsiromašnijeg naroda

Odgovorio je na vijest da je potrošio oko 80.000 eura na odmoru u Švicarskoj, rekavši da je potrošio samo 7.000 eura. Za tri dana odmora sa porodicom.

Čak je premijer Kosova Ramush Haradinaj, koji se vratio u Prištinu iz Saint Moritza u Švicarskoj, rekao je da ima para za dva ili tri takva odmora, ali da nema vremena.

Ali Haradinaj je premijer jednog siromašnog naroda. Zemlja u kojoj veliki dio građana živi u siromaštvu i ekstremnom siromaštvu. Sa najvećom stopom nezaposlenosti u ovom dijelu Evrope.

Istog dana kada je Haradinaj tvrdio da je potrošio svoj novac, i to samo 7.000 eura za tri dana, iz Ministarstva finansija je došlo obavještenje da nije moguće podržati ideju Socijalno-ekonomskog savjeta za podizanje minimalne zarade na 250 eura mjesečno. Trenutno minimalna zarada na Kosovu iznosi 170 eura. Prema tome, troškovi premijera za odmor sa porodicom za tri dana jednako je više od 41 plate ili 3 godine i 5 mjeseci radnika sa minimalnom platom na Kosovu. Kosovu - zemlji čiji je on premijer.

Prije samo nekoliko dana, šef izvršne vlasti u zemlji donio je odluku o podizanju plate za sebe i za dio kabineta premijera. Svoju je platu udvostručio. Ovoj akciji su se snažno usprotivili mediji i civilno društvo, ali i razne kategorije zaposlenih na Kosovu.

S druge strane, na zahtjev sindikata obrazovanja je odgovorio da ne mogu očekivati povećanje zarada više od 4% i taj rast bi trebao biti zaslužen. To je izazvalo reakcije od njih, koje prijete štrajkom. Čak su i državni službenici pozvali premijera Haradinaja da se "dozove pameti" te da poveća njihove plate. Glumci, koji su prošle godine dobili obećanje da će dobiti povećanje plata, osjećaju se prevarenim. Oni su takođe prijetili štrajkom, zahtijevaju da njihove plate budu izravnane sa onima koje imaju univerzitetski profesori.

S druge strane, civilno društvo zahtjeva od Haradinaja potpunu transparentnost, jer plata premijera, čak i uz rast, ne pokriva takvu potrošnju na luksuznom odmoru.

Online mediji su izvijestili da je zimski odmor premijera koštao oko 80 hiljada franaka, zajedno sa njegovom petočlanom porodicom i pomoćnim osobljem, što uključuje i neposrednu zaštitu premijera. Rečeno je da je Haradinaj boravio u hotelu "Carlton", u najskupljem odmaralištu u Evropi.

TvPrizreni