Na prijedlog ministra Dalibora Jevtića

Na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, Vlada Kosova je na jučerašnjoj sjednici usvojila Uredbu kojom će biti unapređen proces povratka raseljenih lica.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je istakao da će ova Uredba obezbjediti bolju saradnju i koordinaciju opštinskih kancelarija za povratak i zajednice sa Ministarstvom za zajednice i povratak, ali i drugih relevatnih opštinskih odjeljenja.

"Ovo je samo uvod u ono što treba da bude  zakon o raseljenim licima, koji u dugoročnom smislu treba da garantuje prava svim raseljenim licima. Ono što posebno želim da naglasim jeste da nastavljamo da radimo da sve prepreke koje danas stoje na putu raseljenih uklonimo. Pitanje uzurpirane imovine jedno je od bolnih pitanja, to moramo riješiti na drugačiji način, ali ovo pokazuje angažovanje ministarstva za zajednice i povratak, zajedno sa svim ostalim partnerima, da sve ono što smo identifikovali kao problem do sada, rješavamo odmah i da u praktičnom smislu krenemo da primenjujemo i uredbe i zakone i sve ono što može da donese pozitivne promene u procesu povratka", istakao je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

Ministar lokalne samouprave Ivan Todosijević je za RTK2 istakao da će prioritet ovog ministarstva biti upoznavanje sa problemima građana na terenu.

"Radićemo kao i do sada, kao i u prošlosti što se radilo. Do 12. januara je posljednji dan kada opštine na Kosovu mogu da predaju predlog kapitalnih pojekata za narednu godinu. U ministarstvu je formirana komisija koja će po kriterijumima ministarstva odabrati projekte za opštine i nakon toga ćemo realizovati te projekte. Takođe ministarstvo radi i na djelu oko evropskih integracija", istakao je ministar lokalne samouprave Ivan Todosijević.

Nakon izlaganja ministra Jevtića Vlada je jednoglasno usvojila Uredbu o povratku raseljenih lica.

Evica Kovačević, RTK2