Procjene su na oko 10 miliona eura, ali ...

Preko 10 miliona eura je budžet Kosova koštalo organizovanje dva izborna procesa u toku godinu dana, gdje je za vanredne izbore za Skupštinu Kosova potrošeno 4 miliona eura.

Ovo je objavio portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi, koji je rekao da su troškovi lokalnih izbora bili viši nego za parlamentarne izbore zbog drugog kruga izbora.

"Na osnovu izvještaja, ukupni troškovi organizovanja vanrednih izbora za Skupštinu Republike Kosovo, koji su održani u junu 2017. godine, iznosili su 4 miliona eura. U međuvremenu, kada je riječ o troškovima lokalnih izbora u 2017. godini, izrada izvještaja još nije završena kako bi se saznali ukupni troškovi ovih izbora. Za ove izbore u zakonu o budžetu 2017. godine, tj. za lokalne izbore je bilo planirano 6,1 miliona eura, ali moramo sačekati završetak ovog izvještaja kako bi znali tačno koliko je potrošeno od ovih planiranih sredstava... Obično su troškovi lokalnih izbora veći od troškova parlamentarnih izbora zbog činjenice da je na lokalnim izborima zakonom predviđeno i održavanje drugog kruga za izbora gradonačelnika, kojeg obično zovemo balotaža", rekao je on.

Balotaže je bilo u 19 opština i kako bi znali tačan iznos troškova lokalnih izbora trebamo sačekati do okončanja izvještaja.

Organizacije za nadgledanje izbora kažu da je održavanje dvije vrste izbora u roku od jedne godine štete ionalo  siromašnom budžetu Kosova.

Albert Krasniqi iz Kosovskog demokratskog instituta rekao je da se zemlja suočila sa izborima od decembra 2016. godine i da to ima veoma visoke troškove za budžet Kosova.

"Ako računamo od decembra 2016. godine i do decembra ove godine, na Kosovu je održano šest izbora, dva kruga glasanja za vanredne izbore u Glogovcu, parlamentarni izbori, dva kruga glasanja za lokalne izbore i ponovljeni izbori u Istoku. Ovo je izuzetno visok trošak za loš budžet koji Kosovo ima i, još više, kada su ti troškovi uzrokovani neodgovornošću političke klase na Kosovu, koji zbog računa koji imaju u tim trenucima kvare vladajuće koalicije i time izazivaju vanredne izbore", rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, uprkos ovome, na vlast mogu doći političari i čelnici opština koji su neodgovorni i troše milione eura državnog budžeta zbog njihove iracionalne potrošnje i prema njemu troškovi izbora bi bili puno irelevantniji u odnosu na one troškovi koje naprave.

On ima prigovor Centralnoj izbornoj komisiji u vezi troškova za edukaciju glasača.

"Što se tiče CIK-a prigovor je na troškove koje imaju kada se radi na edukaciji glasača, koji su bili u potpunosti neefikasni jer je bio veliki broj nevažećih listića a CIK je imala izuzetno loš kampanju. Da ne govorim da je u stvarnosti nije ni bilo, pogotovo za parlamentarne izbore kako bi informisali glasače kako trebaju glasati. Dakle, mogli bismo imati drugu vladu ako bi se mogli prebrojati onih oko 8% nevažećih glasačkih listića. Posebno kada imamo tjesan rezultat između kandidata za gradonačelnika, tako da kampanje CIK-a tu moraju biti fokusirane", rekao je Krasniqi.

Dok je iz organizacije Çohu, Genc Nimoni, rekao da su dva izborna procesa u toku jedne godine veliki trošak za kosovski budžet.
Kosovo je otišlo na vanredne izbore za Skupštinu Kosova nakon glasanja o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja vladi koju je predvodio Isa Mustafa.

Vanredni parlamentarni izbori održani su 11. juna, dok je 22. oktobra održan prvi krug lokalnih izbora za odbornike skupština i  gradonačelnike. Izbori za drugi krug za izbor gradonačelnika su održani 19. novembra, dok su u Istoku ponovljeni izbori održani 17. decembra.