Zadužbinski projekat

Preko tri miliona dirhama Kosovu su donirali Arapski Ujedinjeni Emirati za "zadužbinske", ekonomske i obrazovne projekte. Novac je obezbjedio prestolonaslednik Dubaija šeik Hamdan Bin Rašid Al Maktoum, ministar finansija UAE i pokrovitelj Fondacije Al Maktoum, javlja portal emirates-business.ae.

Kako prenosi portal emirates-business.ae, sporazum o pokretanju projekata potpisali su član odbora poverilaca fondacije, Mirza Al Sajeh i savjetnik glavnog muftije na Kosovu, Basim Mahmati, koji je predvodio kosovsku delegaciju.

"Mahmati je rekao da muslimani na Kosovu čine 96 posto, da dijele mnoge aktivnosti u zajednici i koegzistiraju sa drugim religijama, što odražava toleranciju prema islamu," navodi ovaj portal.

Ocjenio je i da su odnosi UAE i Kosova "model miroljubive koegzistencije", te i da su bili "snažni" od osnivanja.

Sa druge strane, Al Sajeh je pohvalio napore da se "podigne lokalna vjerska svijest prema vrijednostima islama koje pozivaju na suživot", kao i da se "promoviše duhovni, kulturni, naučni, socijalni i ekonomski napredak na Kosovu".

Emirates-business podsjeća i da se na Kosovu u protekle tri godine sprovodilo šest "zadužbinskih projekata", uz podršku iste fondacije.