Odluka donesena decembra prošle godine

Na ulazu turističkog centra na Brezovici ponovo je postavljena rampa kojom će od sada upravljati Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Kosova.

Kako se navodi u saopštenju MŽSPP-a, ministarka Albena Reshitaj ovu odluku donela je decembra prošle godine.

"Rampa će spriječiti moguću zloupotrebu neovlašćenih lica koja su u prošlosti  uslovljavala građane da plate za ulazak i boravak u turističkom centru. Od 2015. godine svim djelovima parka Šara upravlja Agencija za zaštitu životne sredine na Kosovu, osim Štrpca, gdje je polovinom, dugi niz godina, mimo zakona upravljala kompanija Srbije šume, koja je koristila i opremu i objekte."

"Ova nezakonita kompanija odlučila je da postavi rampu na ulazu u Brezovicu i sakupljena sredstva je uzimala za sebe. Ski centar Brezovica pripada drugoj i trećoj zoni nacionalnog parka 'Šara' koji je proglašen 1984. i proširen decembra 2012., novim zakonom o nacionalnom parku Šara.

Prema ovom zakonu, parkom upravlja Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Kosova, odnosno Kosovska agencija za zaštitu životne sredine," piše "Klan Kosova", prenosi portal "Kossev.info".