Termini nedolični za skupštinskom govornicom

"Terorist", "ubica", "izdajnik", "plesala si pred Gadafijem", "klevetniče", "zatvori usta", "druže Mao", "ulizica", "nemoralan", "manipulator", "kao mačka sam" . To su samo neki od termina koje su poslanici Skupštine Kosova koristili tokom 2017. godine.

Za razliku od 2016. godine kada je bilo suzavca, sprej i jaja, u 2017. godini bilo je banalnih riječi i oštrih optužbi između poslanika, prenosi portal "Indeksonline".

Zamjenik predsjednika parlamenta Xhavit Haliti rekao je poslanici LDK-a Melihati Tërmkolli da sjedne ili izađe.

Poslanica LDK-a, Besa Gaxheri obratila se poslanici Albuleni Haxhiu, riječima "prekini više, jer nema ničeg goreg no da se bavim vama poslanicima".

Predsjednik Skupštine Kadri Veseli nazvao je Albina Kurtija imenom kineskog diktatora "druže Mao".

Milaim Zeka je poslanicima Vetevendosja rekao da, ukoliko su okrenuli glave ka Beogradu, oni su se vratili iz Beograda. Veseli je reagovao rekavši da je sramota zbog toga što su postali sramota za vlast.

Debata je bila i između poslanika Dritona Selmanaja i Kadrije Veselija. Dok je Selmanaj rekao Veseliju da ima sumnjivu prošlost, Veseli je rekao da je bio klevetnik i nemoralna osoba.

Veseli se nije tu zaustavio, jer je rekao Lumiru Abdixhikuu da je "ulizica", dodavši da je Abdixhiku mrzeo UÇk, dok, s druge strane, Abdixhiku mu odgovara da on zajedno sa Hashimom Thaçijem i ostalima su "napumpali" listu UÇK-a.

Predstavnici Organizacija proizišlih iz rata, iako kao gosti, su reagovali zatraživši da poslanici ne izglasaju Specijalni sud. Oni su poslanike nazvali "magarcima", "stavićemo vam prste u usta", a čak su i dodali da nijedan poslanik "neće izaći iz Skupštine ukoliko se sud izglasa".

Ali nisu izostali i sukobi između poslanika LDK, Vjose Osmani i Shqipe Panatine iz Samoopredjeljenja.

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Drita Millaku optužila je Veselija i Thaçija da imaju umješane prste u ubistvo komandanta Drinija.

Haradinaj, nakon što je bio optužen od strane opozicije, kaže da i ukoliko stotinu puta padne, ustaće na noge kao mačka.

Dok je Mimozi Kusari-Lilaj, Haradinaj rekao da ne bi plesao pred Gadafijem kao ona. Dok je opozicija rekla Haradinaju da ne preti.

Za demarkaciju, Haradinaj je rekao da su se raspravljali u Skupštini. U vezi ove teme bila je još jedna debata između Kujtima Shale i premiejra Haradinaja.

Video se završava snimkom na kojem poslanica PDK-a Ganimete Musliu uspostavlja mir sa poslanicima Vetevendosja.