Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je na svom Facebook nalogu napisao da ove nedjelje Kosovo je napravilo dva velika koraka napred za njegovu sigurnu budućnost. To su, osnovanje Pripremne ekipe Komisije za istinu i pomirenje i postizanje Sporazuma o projektu “Novo Kosovo”.

“Kosovo je, ove nedjelje, napravilo dva velika koraka napred ka negovoj budućnosti. Prvi korak je osnivanje Pripremne ekipe koja će pripremiti tehničku i zakonsku proceduru Komisije za istinu i pomirenje, čime bi se završilo zadnje poglavlje rata. Komisija za istinu i pomirenje teži da promoviše dijalog između svih zajednica na Kosovu kako bi se pomirenjem prevazišao bol koji je zadao rat i da se ne bi nikada više ponovilo isto”, navodio je Thaçi.
“Drugi važan korak je postizanje sporazuma za projekat 'Novo Kosovo', koji će biti potpisan 20. decembra. Ovo je velika privatna investicija u historiji Kosova, oko 1.3 milijarda eura, koja će otvoriti 10.000 novih radnih mjesta. Iznad svega obezbjediće energetsku nezavisnost Kosova i garantovaće druge investicije u proizvodnji i ekonomiji”, dodao je on.
“Ovo su važni koraci koji će pojačati mir i prosperitet za sve građane Kosova, doprinijevši i miru i sigurnosti u regionu i šire. Kada se sjetimo gdje smo bili prije dvije decenije, moramo biti zadovoljni sa postignućima našeg naroda i posvećivanjem za primjernu državu”, zaključio je predsjednik Kosova.