Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozdravila je postizanje sporazuma između Vlade Kosova i Contour Global-a o izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo".

Energetska nesigurnost je jedna od najvećih prepreka za ekonomski razvoj Kosova, a prema USAID-ovim studijama procenjeno da je, zbog nepouzdanog snabdevanja električnom energijom - ekonomski gubitak 300 miliona eura godišnje. Po završetku, Novo Kosovo će biti najveća privatna strana investicija u historiji Kosova, navode iz ove ambasade. Potpisivanje sporazuma za izgradnju najavljeno je za srijedu.
Iz američke ambasade podsjećaju i da je vlada Sjedinjenih Američkih Država sa Kosovom radila od 2003. godine kako bi osigurala "energetsku budućnost", te da je podržala razne iteracije ovog projekta od 2006. godine:
"Projekat Novo Kosovo će ispuniti stroge evropske standarde za efikasnost i emisije i biće u skladu sa studijama sprovedenim od strane Svjetske banke koje pokazuju da je ugalj najpristupačnija opcija za Kosovo. Novo Kosovo će takođe omogućiti da se više obnovljivih izvora energije integriše u energetski sektor, kao dio obaveza Kosova da do 2020. godine koristi 25% obnovljive energije, i konačno zatvaranje Kosovo A, što će dodatno smanjiti zagađenje i emisiju ugljenika na Kosovu."
Vlada Kosova i američka kompanija "Countour Global" postigli su prije dva dana dogovor o izgradnji termocentrale. Iznos investicije procenjuje se na milijardu i 300 miliona eura, a očekuje se da će termocentrala biti u funkciji do 2023.