Za razliku od premijera Haradinaja

Dok je premijer Ramush Haradinaj izjavio je da će vizna liberalizacija za građane Kosova biti u martu sljedeće godine, Behgjet Pacolli, drugi čovjek u Vladi Kosova i ministar vanjskih poslova, ima drugi datum.

Pacolli je proces vizne liberalizacije povezao sa ratifikacijom sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom, koju premijer Haradinaj nije spomenuo kada je rekao da će građani Kosova moći da putuju bez viza najkasnije do kraja marta naredne godine.
Pacolli je rekao da ukoliko u februaru 2018. godine Skupština Kosova ratificira sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom, onda će građani Kosova moći putovati bez viza u julu.
Pacolli je u intervjuu za Dukagjini rekao da se pitanje demarkacije s Crnom Gorom treba završiti prije Dana neovisnosti Kosova.
"Rečeno nam je u Bruxellesu da ćemo uskoro imati liberalizaciju viznog režima. U julu ćemo imati liberalizaciju viznog režima ako se u februaru usvoji sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom", rekao je Pacolli.
On je dodao da ukoliko se sporazum o demarkaciji ne usvoji u februaru, da je neizvesno što će se dogoditi po pitanju liberalizacije viznog režima.
S druge strane, prema riječima premijera Haradinaja, nekoliko dana nakon što će Kosovari proslaviti desetu godišnjicu neovisnosti, dobiće dvije vijesti koje su dugo očekivali. Rekao je da će se liberalizacija viza i osnivanje vojske Kosova desiti u martu sljedeće godine.