Na listi prioriteta

EUROPOL je donio odluku o početku saradnje sa Kosovom, saopšteno je iz MUP-a Kosova.

O tome je, dodaje se, zvanično obavješten ministar Flamur Sefaj, koji se danas sastao sa direktorom EU-a za bezbjednost, Olivierom Onidijem. On mu je preneo da je EUROPOL, na jučerašnjem satanku Upravnog odbora - donio odluku da Kosovo "treba da bude na listi prioriteta" zemalja članica ove organizacije, te da će EUROPOL sa Kosovom zaključiti Radni sporazum, dodaje se u saopštenju. Nema, međutim, informacija kada će ovaj sporazum i da bude zaključen.
Na sastanku, na kojem su prisustvovali i šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova i generalni direktor Kosovske policije, Shpend Maxhuni, razgovaralo se i o sprovođenju strategije u borbi protiv "svih formi terorizma i nasilnog ekstremizma".
Predstavljeni su i rezultati Policije Kosova u "prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma koji vodi do terorizma", dodaje se. 
Ostali detalji nisu saopšteni.
Kosovo aktivno lobira za učlanjenje u INTERPOL i EUROPOL gotovo tri godine unazad. Sa ova dva mehanizma sarađuje preko UNMIK-a, predstavnika EU-a i EULEX-a, dok je zahtjev za učlanjenje u INTERPOL kosovska vlada ove godine i povukla.