Povučen zahtjev zbog nedostatka dokaza

Specijalni tužilac Kosova Ali Rexha povukao je danas zbog nedostatka dokaza zahtjev za izručenje državljanina Turske Ugora Toksoya koga Ankara sumnjiči za učešće u pokušaju državnog udara u toj zemlji u julu 2016. godine.

Sudsko vijeće prekinulo je suđenje i saopštilo da će konačnu odluku u tom slučaju doneti uskoro.

"Imajući u vidu da zahtjev Turske ima nedostataka što se tiče materijalnih dokaza kojima treba da se podrži zahtjev za izručenje, kontaktirao sam ambasadu te zemlje i zatražio da mi što prije dostave materijalne dokaze kojim podržavaju zahtjev. Uprkos mom insistiranju, nisu mi dostavljeni valjani materijalni dokazi", rekao je specijalni tužilac.

Sudsko ročište o zahtjevu za izručenje Toksoya pratili su predstavnici OSCE-a i ambasade Turske na Kosovu.

Ugor Toksoy je uhapšen 28. oktobra u Prizrenu, na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisala Turska zbog navodnog učešča u pokušaju državnog udara u toj zemlji i veze sa pokretom vjerskog vođe Fetulaha Gulena.

Toksoj ima sva potrebna dokumenta i dozvolu boravka na Kosovu, gdje je radio kao koordinator fondacije "Atmosfera", koja sprovodi aktivnosti u okviru obrazovnog sistema Kosova od 2004. godine.

Predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan optužio je Gulena za organizaciju pokušaja državnog udara a u maju prošle godine Gulenov pokret, koji se u toj zemlji naziva "državna senka", proglašen je terorističkom organizacijom.

Gulen (75) živi u egzilu u SAD od 1999. godine a Erdoganu je pomogao da njegova vjerski konzervativna Partija pravde i razvoja (AKP) dođe na vlast u Turskoj 2002. godine.

Erdogan i Gulen su se ubrzo razišli navodno zbog pitanja podjele moći i Erdoganovog autoritarnog vladanja.