Početak izgradnje u 2018.

Sporazum o izgradnji termoelektrane "Novo Kosovo" postignut je na današnjem sastanku Upravnog odbora ove termoelektrane. Očekuje se i da sporazum zvanično bude potpisan narednih dana. Početak izgradnje planiran je u 2018., a termoelektrana će, kako je saopšteno iz Vlade Kosova, biti u funkciji do 2023. Investitor je američka kompanija "Countour Global".

"Biće izgrađena prema najnovijoj tehnologiji i na taj način će se odraziti na smanjenje emisije gasova, odnosno na očuvanje životne sredine," navode iz Vlade Kosova.
Termoelektrana će, dodaju, "biti izgrađena sa jednim natkritičnim blokom", sa minimalnom efikasnošću od 40% i bruto električne snage od 500 MV.          
Thaçi: Obilježavamo i postizanje potpune energetske nezavisnosti
"Kada obeležavamo desetu godišnjicu nezavisnosti države, obilježavamo i postizanje potpune energetske nezavisnosti zemlje," poručio je nakon potpisanog sporazuma predsednik Kosova, Hashim Thaçi.
"To je bitna investicija za energetski sektor, ali i za privredni razvoj Kosova. Ona će doneti energetsku stabilnost, ali i mogućnost za druga polja privrede," dodao je. 
"Nakon završetka projekta omogućiće se energetska nezavisnost za državu i narod Kosova," ističu, takođe.
Sa "komponentom kogeneracije za centralno grejanje", biće, objašnjavaju, daleko veći kapacitet za proširenje mreže grejanja za Prištinu, Obilić, Glogovac i Kosovo Polje. 
Projektom izgradnje termoelektrane na Kosovu će biti uloženo više od jedne milijarde eura, "što predstavlja najveću investiciju u novoj historiji Kosova". 
"Izgradnja termoelektrane Novo Kosovo je istorijski događaj za sve ljude na Kosovu, jer je energija neizbježan uslov za prosperitetnu ekonomsku, političku i društvenu budućnost," zaključuju iz Vlade Kosova.