U okviru drugog sporazuma u Briselu

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je izjavio da očekuje da sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije, "Srbija konačno prizna realnost nezavisnosti Kosova".

"Naše dvije delegacije i EU takođe tačno znaju o čemu razgovaramo. Prvi sporazum koji je postignut u Briselu je imao za cilj povlačenje paralelnih srpskih institucija sa Kosova i angažovanje Beograda da se ne mješa u ustavni poredak na Kosovu. Drugi sporazum treba da se odnosi na priznanje pune realnosti nezavisnosti Kosova. Mi smo to dužni našoj djeci i ja lično nikada neću prestati da tražim konačni mirovni sporazum", kazao je Thaçi za francuski časopis "Politique internationale".
Ocijenio je da je prijem Crne Gore u NATO jedna od najboljih vijesti ove godine i nastavio: "Kosovo se sada graniči s dvije države članice Nato-a - Albanijom i Crnom Gorom".
"Mi smo veoma zainteresovani da se pridružimo NATO-u. Ostale su nam još neke etape do učlanjenja, počevši od transformacije naših bezbjednosnih snaga u multietničke vojne snage. Mi takođe treba da radimo da budemo dio Partnerstva za mir i da pripremimo Kosovo da postane čanica Evroatlanske alijanse", kazao je Thaçi i dodao da je okončanje proširenja Nato-a na Zapadnom Balkanu najbolja garancija onemogućavanje starih pretenzija.
Predsjednik Kosova je ocijenio da se Rusija sve više upliće u cijeloj zoni Zapadnog Balkana: "Propagandno oružje Rusije kao što su RT i Sputnik, neprekidno prenose vijesti protiv NATO-a i EU. S druge strane, neke nevladine organizacije igraju vrlo negativnu ulogu u Srbiji, ali i među pripadnicima srpske zajednice u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i u nekim opštinama na Kosovu", kazao je Thaçi.
Thaçi je i izrazio žaljenje što se još ne može suprotstaviti toj "asimestričnoj propagandi, lažnim vijestima i finansiranju ekstremnih grupa koje vode ideološki rat".