Godišnjem izvještaju o donatorskim aktivnostima

Premijer Ramush Haradinaj učestvovao je na sastanku Foruma visokog nivoa, u organizaciji Ministarstva za evropske integracije, u kojem je diskutovano o Godišnjem izvještaju o donatorskim aktivnostima na Kosovu tokom 2016. godine.

Haradinaj je izrazio zahvalnost za doprinos, podršku, pomoć i korisne donacije koje su dale razne vlade i donatori iz prijateljskih zemalja Kosova, i istakao da je ova pomoć za Kosovo i njegov narod, došla je u teškim vremenima i zato je važna i posebna.

"Zahvaljujući se velikodušnoj podršci koja je stalno došla iz godine u godinu, Kosovo se nije osjećalo usamaljenim", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da su zahvaljujući zajedničkom radu sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Američkim Državama i drugim prijateljskim zemljama, donacije bile velikodušne i nastavljaju da budu takve.

"Kosovo danas stoji bolje, i zbog toga smo preuzeli obaveze za izgradnju naprednog i demokratskog društva koje poštuje sve građane i odgovorno je kada je u upravljanje javnim novcem i donacijama", istakao je premijer Kosova.

Govoreći o saradnji sa međunarodnom zajednicom, premijer Haradinaj je rekao da će Kosovo biti pravi partner i povećati svoju odgovornost u upravljanju javnim novcem i donacijama na Kosovu, sa posebnim osvrtom na borbu protiv korupcije.

Ministarka za evropske integracije, Dhurata Hoxha, zahvalila se donatorima na njihovom stalnom doprinosu razvoju i konsolidaciji države Kosovo.

Hoxha je, pred prisutnima predstavila Godišnji izvještaj o donacijama za 2016., uz napomenu da je samo tokom 2016. godine, finansijska pomoć iznosila 164 miliona eura, dok su glavni donatori i bili SAD, EU, Švicarska, Njemačka, itd.