Liberalizacija kao nada

Kosovari i dalje dugo čekaju ispred ambasada radi dobijanja šengenskih viza. Sakupljanje mnogih dokumenata i duga čekanja kao da se zaboravljaju kada im ambasada odobri, ali očajavaju kada je odgovor jednostavno odbijanje.

Želja Halide Rexhepi iz Lipljana je da posjeti svoje sinove koji žive u Njemačkoj i Austriji. Ali ta želja neće biti ispunjena, jer je po drugi put njemačka ambasada u Prištini odbila da joj izda vizu. Sada se nada da će se vize uskoro liberalizovati.

"Imam tri sina, dva u Austriji, jedan u Njemačkoj. Ovog puta mi je dvaput uskraćena viza za Austriju, ali se nadam da ću otići kod drugog sina u Njemačkoj. Čeka da će ako Bog da dobiti pozitivan odgovor. Tamo sinu kažu da su krivi ovdje kod nas, sve je u redu kod njih, nego je problem ovdje kod ambasade.  Liberalizacija viza bi bila dobra za nas starije, ali i za mlade ljude", rekla je ona za RTK.

Ali, bolje sreće je 76-godišnja Naile Rrafshi. Iako je već nekoliko puta aplicirala za vizu radi posjete porodici u Njmačkoj, potrebno joj je bilo da sakupi veliki broj dokumenata. Ali ona zaboravlja umor, kada joj Ambasada izda vizu.

Međutim, još teže procedure trebaju ispuniti drugi građani koji čekaju spajanje porodice.

Pored dugih čekanja za vizu pred ambasadom Njemačke ili Švicarske, situacija i dugačke vizne procedure su iste i za druge koji su dio šengenskog područja.