Optužba za ubistvo komandanta Drinija

Sjednica o Nacrtu zakona o budžetu za 2018. godine prerasla je u žestoku raspravu između poslanika opozicije i pozicije.

Poslanica Samoopredjeljenja, Drita Millaku, optužila je predsjednika Thaçija i predsjednika Skupštine Veselija da su naredili ubistvo komandanta Drinija, prenosi "Koha Ditore".

"Budžet za predsjednika već ima porast od 20 odsto, tako da imamo pola miliona više. Zašto je potreban ovaj porast budžeta za predsjednika, gdje nije ostalo ništa sem sastanaka sa Vučićem i dodjela odlikovanja i to bez kriterija. A s druge strane, zahtjev za odlikovanje komandantu Driniju stoji u fioci već četiri godine. Ne dodjeljuje mu se odlikovanje jer je njegovom i naredbom Kadrija Veselija on ubijen"; rekla je Millaku.

Odmah je uslijedila reakcija poslanika PDK-a Nezira Çoçaja, koji je rekao da je Millaku snajka Sylë Mullakua, koji je radio za UDB-u.

"Millaku kao snajka Sylë Millakua, znam da Sylë Millaku ima dokaza jer je radio u organima UDB-a i Jugoslavije, treba biti profesionalniji, bilo bi dobro da ima činjenice kada govori o Hashimu Thaçiju i Kadri Veseliju da su umješani u ubistvo komandanta Drinija", poštovanog vojnika i od strane Thaçija, Veselija i svih vojnika UÇK-a koji su bili na području Paštrika gdje je bio komandant, komandant Drini. Dakle, ako postoje dokazi, dobro je da Syla pomalo pomogne, jer Sylë je tast komandanta Drinija i imao je mogućnosti, da ukoliko ne vjeruje organima Kosova, siguran sam da vjeruje organima Srbije i preko organa Srbije da goni te ljude. Kada je riječ o činu policajca, znam da je suprug poslanice sa niskim činovima, ali to je postupak koji radi Ministarstvo i to ne radi ni Hashim Thaçii, niko drugi", rekao je Çoçaj.

Ovim pitanjem se pozabavio i predsjednik Skupštine Kadri Veseli nakon povratka na sjednicu. On je upozorio poslanicu Dritu Millaku da će svi odgovoriti za svoja djela i izjave.

"Dobro bi bilo da ova govornica se koristi za dobre stvari i dostojanstvo. Ali primjećujem da se koristi za stvari koje joj ne pripadaju, međutim, nemojte prestati, ali nemojte govoriti riječi kao da sve znate, već je dobro da imate dostojanstva, najbolje je da preuzmete odgovornost za ono što govorite. Dobro je da preuzmete odgovornost i van ovog Parlamenta, da odete negdje drugdje, ali ćemo polako doći i do tih stvari. Čekajte od januara, dolazimo i do tih stvari, niko neće pobjeći na ovom svijetu od onoga što je učinio i što je govorio. Znajte da je došao kraj bivše Srbije, zauvijek je otišla u prošlost i to utuvite u glavu i onda ćete se suočiti sa svim stvarima kod Boga i kod ljudi. Skupština je mjesto gdje se treba govoriti o stvarima važnim za građane Kosova", rekao je Veseli.

U suprotnom, sjednica je prekinuta, a nastavak se očekuju za 14:00 sati.