Odgovornost za naš put na građanima

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je da je prošlo vrijeme prisustva međunarodnih misija na Kosovu. On je dodao da je "odgovornost za naš put, za današnjicu i budućnost" na građanima Kosova.

Thaçi je izjavio da će tokom sljedeće godine biti okončana misija Euleksa na Kosovu: "Ako smo do sada govorili o tranziciji, smanjenju (prisustva), sada odmah treba da govorimo o završnoj fazi", kazao je Thaçi u javnom obraćanju pripadnicima BSK i građanima Kosova.

Thaçi je u tom obraćanju pred Novu godinu dalje kazao: "Mi smo uspjeli da konsolidujemo našu državu šireći institucije u svakom djeliću zemlje, ali u mnogim oblastima funkcionisanja i vladavine još je dosta posla. Jedan dio nepotrebnih međunarodnih misija još funkcioniše na Kosovu, stvarajući utisak da smo u ranom stadijumu tranzicije. Na međunarodnom planu mi smo postigli veliki broj priznanja i učlanili smo se u međunarodne organizacije, ali još nismo tu gdje želimo i zaslužujemo da budemo".

Thaçi je ocjenio da su Snage bezbjednosti ponos Kosova i da se njihova transformacija u Oružane snage Kosova ostvaruje u punoj koordinaciji s NATO-om i partnerima Kosova.

Pošto je rekao da je "vrijeme stranih međunarodnih misija prošlo", Thaçi je kazao: "Zahvalni smo međunarodnoj zajednici za svako dobro koje je donela Kosovu, a podjednako je smatramo odgovornom za propuste i neuspjehe. Pravo partnerstvo funkcioniše na recipročan način".

On je dodao da međunarodna zajednica "uvijek može da računa na snažno partnerstvo i saradnju s Kosovom", a zatim naglasio da je, "međutim, u rukama građana Kosova odgovornost za naš put, za današnjicu i budućnost".

"Cilj Kosova je jasan: da se izgradi budućnost Kosova kao slobodne, demokratske i miroljubive zemlje koja će biti domovina svih njenih građana", rekao je on.

"Kosovo kao nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena i nedjeljiva zemlja, sa evropskim i euro-atlantskim opredeljenjem, treba da bez ikakvih dilema bude integrisana u porodicu svjetskih nacija. Te ciljeve treba da postignemo istrajnošću i uz povjerenje u sebe, ispunjavanjem demokratskih standarda, ali nikako da servilno sprovodimo neuspešne projekte koji su ponekada uvezeni i nametnuti", kazao je Thaçi.

Thaçi je pozvao sve građane Kosova da što više razmišljaju o tome kako da učine Kosovo zemljom koja će predstavljati zahtjeve, potrebe, snove prije svega svojih građana.

"Sada je naše društvo politički fragmentisano i sve je počelo da se krajnje politizuje", kazao je predsjednik i naglasio da na Kosovu nema mjesta za nasilje.

"Mi hitno treba da ponovo izgradimo nacionalni konsenzus o pitanjima od zajedničkog interesa", kazao je Thaçi, ističući da neke stvari ne treba da zavise od toga ko je vlast, a ko opozicija jer "o određenim pitanjima građani su odlučni i jedinstveni. Jedinstvo građana treba da ima za rezultat i jedinstvo njihovih predstavnika", kazao je on.

Thaçi je rekao da je istovremeno prioritet borba protiv organizovanog kriminala i da je "loš imidž Kosova rezultat percepcije o visokom procentu korupcije".