Šta kaže novi Zakon o prekršajima

Od 1. januara sledeće godine (2018.) očekuje se stupanje na snagu novog Zakona o prekršajima. Ovim zakonom, Policija Kosova će moći kazniti fizička lica do 500 eura, a pravna do 1000 eura. Kažnjeni će se prema novom zakonu moći žaliti Komisiji za odlučivanje koju će osnovati podređene institucije.

Indeksonline je uspio dobiti detaljne informacije u vezi sa novim zakonom i pripremama koje se rade na implemantaciji od naredne godine.

Prema Zakonu o prekršajima, tijela, u ovom slučaju Policija Kosova će moći izreći kazne za fizička lica do 500 eura, dok za pravna lica do 1000 eura, a ne kao sada, gdje je policija kažnjavala novčanom kaznom do 60 eura dok su za veće novčane kazne slani na Sud.

Prema Zakonu o prekršajima za novčane kazne od strane organa za prekršaje u ovom slučaju kosovske policije, počinilac može napraviti prigovor Komisiji za odlučivanje.

Prema Zakonu o prekršajima ukoliko počinilac kome je izrečena kazna izvrši uplatu u određenom roku, on će platiti samo 50 posto iznosa izrečene kazne kao podsticaj za prekršioca da plati kaznu.

Također, u skladu sa Zakonom o prekršajima, ako prestupnik iskoristi svoje pravo na žalbu protiv izrečene kazne, onda žalbu treba uputiti Komisiji za odlučivanje koja bi trebala biti formirana od strane organa za prekršaje, u ovom slučaju Policije Kosova, prenosi "Indeksonline".

Također u skladu sa ovim zakonom za prestupnike koji ne plati novčanu kaznu u roku i ne upute žalbu, predviđeno je da se takvi slučajevi procesuiraju u postupku izvršenja, tj. organi za prekršaje u ovom slučaju Policija Kosova pokreće izvršenje od strane Privatnih izvršitelja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova privodi kraju Administrativno uputstvo za prekršaje, način prikupljanja novčanih kazni koje proizilaze iz Zakona o prekršajima, način identifikacije negativnih poena i drugim pitanjima.

Ministarstvo za infrastrukturu završava usklađivanje Zakona o drumskom saobraćaju i drugih zakona u skladu sa Zakonom o prekršajima.

Na osnovu ovih zakona i administrativnih uputstava, očekuje se da od 01.01.2018. godine građani neće moći registrovati vozila ukoliko ne plate novčanu kaznu, neće moći da dobiju razne dokumente koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, identifikovaće se negativni poeni, a ako se ne prikupi novac, slučaj se šalje Privatnim izvršiteljima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u odgovoru portalu "Indeksonline" navodi da u skladu sa paragrafom 6 člana 254, paragraf 3 i 4 člana 257, Zakona br.05/L-088 o Pravilima drumskog saobraćaja je u toku izrada nacrta Administrativnog uputstva za postupke za prekršaje u drumskom saobraćaju.

"Ovim administrativnim uputstvom će biti regulisane operativne procedure od trenutka zahtjeva za početak prekršajnog postupka do donošenja konačne odluke na osnovu dokaza, načinu evidencije, praćenju i evidentiranju podataka za prekršaje, bezbjednosne mjere, zaštitne mjere, negativne poene, saobraćajne nesreće i druga pitanja u vezi sa tim", navodi se u odgovoru Ureda za informiranje Ministarstva unutrašnjih poslova poslatog portalu "Indeksonline".

Kada je u pitanju naplata novčanih kazni, MUP radi zajedno sa Ministarstvom financija u iznalaženju uzajamno prihvatljivog rješenja o načinu plaćanja za posebne prilike, što znači da, kada se kazna ne može realizovati (naplatiti) u ovlašćenim institucijama za plaćanje zbog vremenskog roka i okolnosti navedenih u nastavku, a za koje počinilac ne može čekati do prvog radnog dana ovih finansijskih institucija:
- strani državljanin koji ima privremeni ili stalni boravak u Republici Kosovo, namjerava otputovati u inostranstvo;
- državljanin Republike Kosovo sa privremenim ili stalnim boravkom u drugoj zemlji;
- strani državljanin koji prolazi tranzit preko teritorije Republike Kosova i
- državljanin Republike Kosovo koji namjerava otputovati u inostranstvo više od petnaest (15) dana.

Trenutno, MUP je objavio ovaj Projekat Administrativnog upustva na online platformi kako bi javnosti pružio mogućnost da komentira, daju primjedbe i prijedloge u vezi sa ovim projektom.

Sve ove akcije su urađene kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća na ulicama Kosova, posebno onih sa smrtnim ishodom.

/Indeksonline/